Předvídat vývoj světového šampionátu bývá vždy složité. Většinou se mistrovský závod jezdí na nové trati, kde se dříve dlouhá jednorázovka nejela a není proto jasné, jak těžká trať bude. A to je přesně případ Yorkshiru a závodu z Leedsu do Harrogate. Někteří závodníci tvrdí, že je to velmi obtížná trať, podobná Amstel Gold Race. Jiní si myslí, že tak selektivní nebude. 

Závod bude extrémně dlouhý, měří 285 kilometrů a to je hlavní překážka na cestě za titulem. Závodníci musejí přežít takto neuvěřitelně dlouhý závod, nemusí třeba ani jednou šlápnout naplno a přesto jim dojdou síly. Vytrvalost a zkušenosti budou velmi důležité. Je to závod pro veterány, matadory.

Závodníci vyrazí z Leedsu do zvlněné yorkshirské krajiny a na dlouhém nájezdu budou muset překonat strmá stoupání Cray Hill (68. km), Buttertubs (104. km) a Grinton Moor (130. km). Následovat bude rovinatější pasáž do Harrogate a cílem se poprvé projede až na 188. kilometru. 

Následuje sedm technických okruhů v Harrogate a okolí, každý 14 kilometrů dlouhý. Rozhodovat se bude až tady, ale na nájezdu mohou být těžké povětrnostní podmínky a hrozí terezíny a pády, jak jsme viděli například u kategorie U23.  

Počasí bude důležité. A téměř jistě bude pršet. V Leedsu, na trati, i v Harrogate. Bude to boj o přežití a bude mnohem těžší správně jíst, hlídat si pozici v pelotonu a vydržet s nervy až do správné chvíle. Závodníci, kterým deštivé a chladné počasí nevadí, budou mít velkou výhodu. Že by první titul pro Alexandra Kristoffa? Nebo dlouhý úspěšný únik Tima Wellense? 

Favorité

Je těžké vybrat nejužší okruh favoritů. Důležitá je současná forma. Odolnost vůči dešti a chladu, silný tým, štěstí a klid. Bude to postupná a pomalá selekce, pokud do vývoje výrazně nezasáhnou vítr a pády.

Už dlouho je za hlavního favorita považován Mathieu van der Poel a ani my se tomu nebráníme. Van der Poel je mimořádný talent, je mladý, ale dlouhé závody zvládá s přehledem. Má odvahu útočit a velmi rychlý sprint. Stoupající cílová rovinka by mu měla vyhovovat. A pokud bude závod podobně težký jako Amstel, je hlavním favoritem. 

Nizozemci mají velmí silný tým s Bauke Mollemou, Nikim Terpstrou, Sebastianem Langeveldem, Mikem Teunissenem a dalšími vynikajícími klasikáři, ale měli by jet výhradně na Van der Poela, který má opravdu velkou šanci vyhrát. 

Jenže mistrem světových šampionátů je jiný mimořádný talent. Peter Sagan získal už tři tituly na třech různých tratích. Světové šampionáty miluje, ačkoli nemá skoro žádnou týmovou podporu. Vyčkává na závěr a doufá v sílu a rychlost svých nohou. Třikrát to už vyšlo a vyjít to může opět. Sagan není o nic méně talentovaný než Mathieu van der Poel. Nizozemec měl letos pouze o trochu lepší formu.

Sagan na posledních závodech testoval formu, nečekal na spurty, v Kanadě i v Belgii byl aktivní a snažil se tvořit závod. V Anglii to asi bude jiné, nejspíš bude konzervativní a počká na úplný závěr. Ale měl by být jedním z hlavních favoritů. 

Belgie je Deceuninckem - Quick-Step národních týmů. Je to jednoznačně nejlepší kolektiv na šampionátu, ale jeden jasný lídr jim chybí. Nejcyklističtější národ světa do boje povedou zkušení Philippe Gilbert a Greg Van Avermaet. Oba jsou v dobré kondici, Gilbert zářil na Vueltě a Van Avermaet vyhrál GP Montreal. Oni dva mají z Belgičanů největší šanci na titul a to je jediný cíl, který si dávají.

Ale důležití budou i Dylan Teuns, Yves Lampaert, Oliver Naesen a Tim Wellens. Belgičané musejí být u všeho, v každém nástupu a úniku a musejí využít kolektivní síly. Tim Declercq je jediným jasným domestikem a role Remca Evenepoela je nejasná. Bude chráněný čekat na konec závodu? Půjde do dlouhého úniku, nebo bude pracovat jako domestik? 

Dlouhý a deštivý závod s možným hromadným dojezdem? To je ideální scénář pro Alexandra Kristoffa. Nor miluje spurty po velmi dlouhých a náročných závodech, bývá v nich nejlepší, protože mu prostě zbývá více sil, než papírově rychlejším závodníkům. Kristoff takto vyhrál Milán - Sanremo a letos Gent - Wevelgem. A sám tvrdí, že se bál mnohem těžší trati, než která v Yorkshiru opravdu je. Může vyhrát, je jedním z favoritů. 

Podobně jako Alexej Lucenko. Ten je velmi odlišným typem závodníka, ale asi nikdo jiný nemá takovou fazónu, jako nejlepší kazašský cyklista současnosti. Lucenko má celý rok skvělý, ale formu vygradoval na světový šampionát a v minulých týdnech vyhrál dvě italské jednorázovky a jednou dojel druhý. Lucenko není žádným špičkovým klasikářem, na monumentálních klasikách vlastně nikdy nic pořádného nezajel, ale Mistrovství světa je odlišné a má velkou motivaci uspět. Musí být aktivní a snažit se ujet, ve spurtu skupiny by titul nezískal. 

Julian Alaphilippe je sice letošním králem, ale formu světový šampionát asi opět nenačasoval. Lídr Francie se celkem trápil na kanadských jednorázových závodech a není pravděpodobné, že by se dokázal výrazně zlepšit. Navíc je závod na něj hodně dlouhý a možná by ocenil více kopců. Alaphilippe má velmi dlouhou sezónu, zářil od ledna do léta. Nemůže být neustále skvělý, ale třeba překvapí. 

Možná překvapí i Italové. Squadra azzurra je kolektivně silná, ale chtělo by to jednoho výrazného lídra. Matteo Trentin a Diego Ulissi, uvažovaní lídři, nejsou spolehlivými lídry pro klasiky. Oba mají formu, ale co vše by se muselo stát, aby jeden z nich vyhrál? Dále jsou v týmu Alberto Bettiol a Sonny Colbrelli, ale ani oni nepatří do úzkého okruhu favoritů.

Závodníkem, který po duhovém dresu touží možná nejvíc ze všech na světě, je Australan Michael Matthews. Už byl druhý i třetí a vždy byl velmi zklamaný. Věří ve své schopnosti, ale ani on stále není šampionem dlouhých klasik. Bude potřebovat hodně štěstí, ale proti Belgičanům, Van der Poelovi a Saganovi to bude mít velmi těžké. 

Zapomenout nesmíme ani na Alejandra Valverdeho. O duhový trikot pravděpodobně přijde, ale formu má dobrou, prý lepší než loni a ze Španělů má největší šanci na úspěch. Avšak déšť mu rozhodně nesvědčí. Bude muset být aktivní a útočit, a to mu nevyhovuje. 

Pro český tým nebude závod snadný. Jasným lídrem je Zdeněk Štybar, ale zopakování loňského úspěchu Romana Kreuzigera neočekáváme. Štybar se na světový šampionát připravuje dlouhodobě, jenže bez podpory týmu Deceuninck - Quick-Step to bude mít mnohem těžší. Na Vueltě ukázal záblesky dobré formy, ačkoli Philippe Gilbert byl mnohem silnější. Když mu závod sedne a zvládne nástrahy počasí, může se zapojit do boje o medaili. Konkurence je však velká. 

Týmovou podporu nebude mít velkou. Roman Kreuziger je po nemoci oslaben, pro Josefa Černého, Jana Bártu, Františka Sisra a Petra Vakoče bude závod příliš těžký na to, aby vydrželi se Štybarem až do závěru.    

Favorité Mistrovství světa 2019: 

∗∗∗∗∗ Mathieu van der Poel

∗∗∗∗ Peter Sagan

∗∗∗ Philippe Gilbert, Greg van Avermaet, Alexej Lucenko, Alexander Kristoff

∗∗ Michael Matthews, Alejandro Valverde, Julian Alaphilippe, Matteo Trentin 

∗ Zdeněk Štybar, Jakob Fuglsang, Oliver Naesen, Diego Ulissi, Michael Valgren  

...

A když vyhraje Remco Evenepoel, tak se nedivte. U něj je možné všechno.