„Pocitově to pro mě bylo mnohem snazší než nedávné Prachatice. Před nimi jsem se potýkal se zdravotními problémy, ale během týdne jsem se dal do kupy, a forma přišla o týden později. Fyzicky jsem na tom teď opravdu super,“ pochvaloval si vítěz (v cíli 112 km za 2:58:41).

SVK_1.jpg

„Pro mě je to jeden z nejhezčích zážitků roku. Bezvadný celý týden, na představování jsme se potkali i s hvězdami, které jsem vídal jen v televizi a teď viděl, jak vypadají z masa a kostí. Do 206 cm velikého Zdena Cháry bych nikdy neřekl, že to býval hokejista, možná třicet kilo váhy dal dolů. Moc se mi líbí, že se vydal po skončení velké kariéry na další cestu v jiném sportu a takhle se mu daří na kole, v triatlonu i maratonech,“ ocenil bývalou hvězdu NHL a miliardáře, který dojel spolu s jedním z cyklistických bratrů Martinem Velitsem (oba 3:33), spolumajitelem značky Isadore.

„Na mě to bylo až moc dlouhé poznávání Bratislavy,“ posteskl si člen širší špičky Petr Swaczyna (Kilpi) nad zaváděcí a následně vyhlídkovou částí. Až v prvním kopci odjelo sedm lidí i s hlavními favority Fialou a Murárikem, vítězem červencové světové L´Etape v Nice, který jako první rozjel tempo. „Druhá větší skupina se snažila jet, vzal jsem za to, posbírali jsme dva odpadlíky, ale špici jsme už nedotáhli,“ dodal nakonec s odstupem 14 vteřin sedmý Swaczyna, druhý nejlepší Čech. Ještě minutu a půl za ním dokončil Michal Kollert (L27/Integray).

SVK_2.jpg

„Do posledního kopce jsme zůstali vepředu ve čtyřech, rozjelo se to od nejprudší části, pak se zvolnilo, nastupovali jsme si, ale nikomu se nepovedlo ujet. Asi 500 metrů před cílem jsem se dostal na první pozici, držel si ji a věřil si, že by mě nikdo neměl předjet,“ popisoval ještě Fiala.

„Když jsme zbyli tři, začali jsme taktizovat a čekali na sprint. Peťo Fiala začal první, já mu chytil zadní kolo, ale třetí z nás (v cíli třetí Jan Andrej Cully z týmu Procycling Aone), který měl také moc dobré nohy, mě trochu vytlačil, a já na úzké cestě už neměl šanci to dorazit,“ stýskal si Ĺubo Murárik. Jako by chtěl druhými místy dorovnávat legendárního Raymonda Poulidora, dědečka Mathieu van der Poela. Třikrát druhého na Tour de France… Murárik tu byl druhý loni, letos v Praze a teď znovu!

Mezi ženami zůstala stejně jako loni nejlepší Denisa Slámová (Cyklotrénink) za 3:09:33, za ní téměř čtyři minuty domácí Nora Jenčušová (kontinentální tým Bepink/Bongogianni). „Věděla jsem o ní, že je za mnou, o to víc jsem se snažila. Začátek po rovině byl hodně neklidný a taky hodně brzy po ránu se mi nejede dobře. Ale povedlo se, jsem ráda,“ říkala elitní česká jezdkyně, která v době vzestupu ženské cyklistiky stále vyhlíží řádné angažmá. Každopádně určitě nebude chybět na letošním Zeleňáku.

SVK_3.jpg

A ještě šestá to dojela Marcela Joglová (Here to win team, -22:36), bývalá česká maratonkyně, účastnice olympiády v Tokiu 2021, která se už vinou zdravotních obtíží už v 37 letech víc věnuje kolu a triatlonu.

Taky krátkou 60 km trať vyhrál český zástupce Sebastian Pavlas (Cofedent, 1:42,26). Spolu s ním 15letá slovenská naděje Natália Letková z Dohňan (1:51:14). Mezi padesátníky dominoval legendární spurter Ján Svorada (1:47), statečně se držel i o dvacet let mladší Marek Hamšík (1:55), nedávná fotbalová hvězda Neapole.

Příští RoadRace - LAWI Tour - se koná už v neděli (1. 9.) na 95 km.

 

Kompletní výsledky L´Etape Slovakia jsou zde.

Fotogalerie závodu

Průběžné pořadí RoadCupu