Šesté místo na letošním Giro d´Italia bude nejspíš už navždy nejlepším výsledkem Jakoba Fuglsanga na třítýdenních závodech. 35letý Dán je připraven zaměřit se plně na úspěch na jednorázovkách. A není divu, vždyť v posledních dvou letech získal dvě monumentální klasiky Lutych - Bastogne - Lutych a Kolem Lombardie. A příští rok navíc budou i Olympijské hry. V Riu dojel druhý za Gregem Van Avermaetem, teď chce na nejvyšší stupeň. 

V posledních dvou letech patří Jakob Fuglsang k nejlepším cyklistům světa, ale na Grand Tours se mu nikdy nedařilo celé tři týdny a na patnáct Grand Tours se do první desítky podíval jen dvakrát. Zato v jednorázových závodech a týdenních etapácích je mnohem úspěšnější. Pokud to bude jen na mně osobně, nebudu budoucnu jezdit na celkové pořadí žebříčky. Samozřejmě by mohlo být skvělé dosáhnout na stupně vítězů na Grand Tour, ale těsně pod pódiem to už pro mě není tak zajímavé. Vím, že se dokážu dostat na šesté místo na Giro nebo na Tour, ale pokud se chci dostat na pódium, musím být ve stoprocentní formě a taky si myslím, že můj tým musí být silnější. Týmy, které jezdí na celkové pořadí, jsou na to nesmírně dobře zorganizovány a na mnoha frontách silné. Možná o něco silnější než Astana. Proto se v budoucnu, pokud to bude na mně, pokusím více zaměřit na vyhrávání etap, vrchařskou soutěž nebo něco podobného," říká pro tv2.dk. 

Fuglsang se v průběhu letošního Gira pustil do kritiky svého týmu a svých spolujezdců. V Itálii neměl nejlepší podporu, přesto je veřejná kritika kolegů v průběhu závodu poněkud zvláštní způsob motivace. Je možná zábavnější útočit a pokoušet se vyhrát etapu, než se neustále držet vpředu, den za dnem. A přesto nemít tým, který pojede tak, jak chci já. Jsem na to potom sám, pokud tým není dostatečně silný," vysvětluje. Bývalý mistr světa v cross country v kategorii U23 není rozeným vůdcem s velkým charismatem, ale díky své výkonnosti dostává dost příležitostí. A lépe je dokáže využít na jednorázových závodech. 

Jasným cílem jsou ardenské klasiky, v roce 2019 vyhrál Lutych - Bastogne - Lutych, byl druhý na Valonském šípu a třetí na Amstel Gold Race. A letos si připsal triumf na Kolem Lombardie. Až dlouho po třicítce dosáhl na své životní triumfy. A kromě klasik by rád uspěl ještě na dalších dvou závodech. V příštím roce to budou Olympijské hry, kde už v roce 2016 byl velmi blízko triumfu a také světový šampionát. Letos dojel pátý, v první skupině 24 sekundy za Julianem Alaphilippem. Šampionát v Belgii v roce 2021 pro něj nebude moc vhodný, ale Fuglsang by se ještě rád pokusil uspět i na dlážděných klasikách. 

Na kostkách se mu totiž docela daří. V roce 2014 byl velmi silný v etapě Tour de France vedoucí po kostkách Paříž - Roubaix. Pomohl tím Vincenzu Nibalimu k celkovému vítězství. Dojel druhý, ale kdyby měl volnou ruku, možná by v dešti dokázal porazit i Larse Booma. Roubaix a Kolem Flander si chce vyzkoušet a pokusí se uspět.