Dnešní 152 km dlouhá etapa byla profilem typicky klasikářská. Jelo se v podstatě nahoru dolů, ovšem stoupání byla povětšinou kratší v délce něco přes kilometr a s průměrným sklonem mezi 5 a 6 %. Klasikářský charakter podtrhl i samotný závěr etapy, při němž bylo nutno vyjet 1,1 km dlouhý kopec s průměrem 5,5%. Krom toho předpověď hrozila poměrně silným bočním větrem.

Výjimkou z popsaného charakteru etapy bylo první stoupání, které bylo zároveň vrchařskou dvojkou. Přišlo na řadu už 8 km po startu a jeho vrchol se nacházel o 6,4 km dál. Průměrný sklon byl sice jen 3,2%, ale našel se tam úsek o sklonu 10,5%.

Původně se utrhla jen trojice (zleva) Perez, Brunel, Ganna.

V průběhu tohoto kopce se od pelotonu oddělilo trio Filippo Ganna (Ineos), Alexys Brunel (Groupama-FDJ) a Anthony Perez (Cofidis) a na jeho vrcholu mělo k dobru 15 sekund. Za dalších 15 minut si vedoucí skupina vytvořila náskok už 2 minuty.

To už ale byla početnější: k původnímu triu si dojeli Dries De Bondt (Alpecin-Fenix) a Ludovic Robeet (Bingoal-Wallonie Bruxelles). Robeet byl v úniku už ve druhé etapě, společně s Vojtou Řepou, a tehdy v úniku vydržel nejdéle ze všech uprchlíků.

Doskočit do úniku se zpočátku pokoušeli další cyklisté, včetně borců Equipo Kern Pharma, z nichž jedním byl Vojta Řepa (na čelní pozici).

V průběžném pořadí na tom byli z uniknuvší skupiny nejlépe Ganna a Brunel se ztrátou 3:26 min. na Tima Wellense (Lotto-Soudal). Jeho tým pochopitelně převzal odpovědnost za tempo pelotonu. Postupně je však nahradili tempaři Total Direct, EF Education a B&B Hotels. Únik drželi na krátké uzdě. 50 km před cílem činil rozdíl jen 1:40 min.

20 km před cílem vypadl ze skupiny pro totální vyčerpání Robeet. Co bylo ale důležitější, z pelotonu, který už měl skupinu na dosah, si dopředu dojelo další trio: Pierre Latour a Anthony Turgis (oba Total Direct) společně s Alberto Bettiolem (EF). Vedoucí skupina dostala čerstvou krev, ale náskok před balíkem, který samozřejmě nerezignoval, se pohyboval kolem 20 sekund.

Tim Wellens ani jeho týmoví spolujezdci se dnes na uhájení dresu vedoucího závodníka ani moc nenadřeli.

Nejaktivnější v pelotonu byli v té chvíli cyklisté Bora-hansgrohe a AG2R Citroën. Lotto-Soudal už zase mohlo šetřit síly.

Do cíle nezbývalo ani 10 km, když se zvedl Filippo Ganna, a ostatní, které následně pohltilo hlavní pole, nechal za sebou. A Ganna jako špičkový časovkář byl pro ty, kteří měli zálusk na etapu, opravdu mimořádně nebezpečný soupeř. Během pár kilometrů navýšil svůj náskok na 47 sekund!

Kdo mohl být v klidu, byl Tim Wellens. Jeho náskok na Gannu v průběžném pořadí by měl být před zítřejší časovkou dostačující.

Fillipo Ganna dnes odvedl skvělou práci, která mu nakonec vynesla i etapový vavřín.

Po celodenním pobytu v úniku zvítězil ve 4. etapě Bességes italský tempař par excellence. Soupeřům na něj v cíli chybělo 10 sekund.

O druhé místo se úspěšně utkal Christophe Laporte s Pascalem Ackermannem a oba tak odsunuli na nepopulární bramboru Grega Van Avermaeta.