Tým RusVelo byl založen v roce 2012 aby podpořil rozvoj ruské cyklistiky a pomohl ruským cyklistům do vyšších pater cyklistiky. A v několika případech se to podařilo. Většina závodníků samozřejmě zamířila do Kaťuše, například Ilnur Zakarin.

Od roku 2016 začal tým podporovat energetický gigant Gazprom, většinově vlastněný státem. Finanční podpora Gazpromu týmu zajistila pozvánku na Giro d´Italia a hned z toho bylo vítězství Alexandra Foliforova v horské časovce. To je dodnes vrchol týmu Gazprom - RusVelo. V dalších letech se vše jen zhoršilo. Zatímco v roce 2016 Gazprom získal sedm vítězství, v dalších třech letech dohromady pouze pět. 

Gazprom je častým účastníkem českých a slovenských závodů a vždy patří k nejslabším, absolutně neviditelným týmům, které nemají výsledky, ale ani žádnou velkou snahu, jen se vezou v balíku. Ačkoliv by měl patřit mezi silné, protože je to oficiálně profesionální sestava druhé divize v konkurenci převážně kontinentálních celků. Jenže jak se dříve přesvědčily jiné celky (Euskaltel, Roompot a další), stavět celý tým pouze na jezdcích jedné země je u větších sestav cesta k neúspěchu.       

Není se tedy co divit, že Gazprom - RusVelo se rozhodl získat zahraniční závodníky, především Italy. Do týmy přicházejí velmi dobří všestranní cyklisté Marco Canola (Nippo Vini Fantini), Simone Velasco (Neri Sottoli - Selle Italia - KTM), Damiano Cima (Nippo Vini Fantini), Imerio Cima (Nippo Vini Fantini) a mladý Cristian Scaroni (Equipe continental Groupama - FDJ). Přichází také mladý Kazach Anton Kuzmin (Astana City) a zkušený Rus Vjačeslav Kuzněcov (Katusha Alpecin). 

Ani oni nejsou zárukou lepších výsledků, Canola a Damiano Cima už dokázali vyhrát etapu na Giru, Velasco letos vyhrál prestižní jednorázovku Trofeo Laigueglia a etapu Settimana Coppi e Bartali. Třicetiletý Kuzněcov je dobrý klasikář, ale vítězství zatím nezískal.    

Gazprom naopak propustí několik domácích závodníků, pouze Alexander Vlasov si polepší, na dva roky podepsal smlouvu s Astanou. Vlasov je největším talentem ruské cyklistiky za dlouhá léta (Pavel Sivakov z Ineosu je sice také Rus, ale vyrostl v západní Evropě). Vynikající vrchař, vítěz loňského malého Gira, letošní mistr Ruska a třetí muž Kolem Slovinska by měl patřit k nejlepším vrchařům budoucnosti. Letos vyhrál etapu Kolem Rakouska a dojel druhý na Kolem Almaty. Vlasov byl jedinou větší nadějí Gazpromu, ale samozřejmě zamířil výš. Ve 23 letech už bylo načase.