Změny ve startovní listině: Benoot

Na poslední chvíli došlo k menším změnám ve startovní listině. Neodstartoval Tiesj Benoot (Sunweb), jelikož byl v kontaktu s cyklistickým kolegou Janem Bakelantsem (Circus-Wanty Gobert). Oba totiž byli ve středu hosty v televizní show po Brabantském šípu. Bakelants byl před středečním závodem negativní, ale příznaky se mu začaly projevovat v pátek po návratu domů. Následně byl pozitivně testován na COVID-19 a dostal se do karantény. Zbytek jeho týmu ale do dnešního Gent-Wevelgem odstartoval. Ineos vyřadil ze sestavy Van Baarla a jako jedničku napsal Michala Kwiatkowského. Chtěli využít jeho velmi dobré formy z posledních týdnů.

Tradiční únik: Cavendish

10 km po startu se zformovala sedmička do úniku. Nejzajímavějším jménem v ní byl Mark Cavendish. Nebyl tam úplně náhodou. S největší pravděpodobností šlo o poslední závod jeho bohaté kariéry.

Když najeli 80 km před cílem poprvé do Kemmelbergu, zbývalo jim z původních téměř osmi minut už jen jeden a půl. Vydrželi pak až do mety 65 km.

V pelotonu si poprvé do tohoto prudkého dlážděného kopce najeli nejlépe cyklisté Ineosu s lídrem Kwiatkowskim. Na čele se aktivně pohyboval ambiciózní Van der Poel (Alpecin-Fenix). Mechanické potíže tu musel řešit Ackermann (Bora-hansgrohe). Ale jinak se tu nic zásadního nestalo. Krom toho že došlo k dílčí selekci a skupina se natáhla.

Předehra: Trentin

Na následném rovinatém úseku ovšem zaútočil Trentin (CCC). Výsledkem této akce bylo, že se vepředu oddělilo něco přes dvacet lidí. Aktivně si tu počínali hlavně borci UAE jedoucí na Kristoffa. Ve skupině pracoval i Zdeněk Štybar.

Zezadu přijelo dalších zhruba třicet lidí, ale na silném větru se skupina trhala. A padalo se.

Od této chvíle se už závodilo naplno. Nejaktivnější v nástupech byl Trentin, s ním si nezadal Van der Poel, zkoušel to i Van Aert (Jumbo-Visma). V těchto fázích závodu byl z Deceuninck-Quick Step tím, kdo pokrýval nástupy, především Zdeněk Štybar.

Kolize: bez Deceuninck-Quick Step

60 km před cílem se od hlavní skupiny oddělila poměrně silná devítka ve složení Pedersen (Trek), Trentin, Küng (Groupama-FDJ), Rowe (Ineos), Gianni Vermeersch (Alpecin), Florian Vermeersch (Lotto- Soudal), Vanmarcke (EF), Teunissen (Jumbo) a Gougeard (AG2R), který se tu udržel z původního úniku! To už bylo hodně nebezpečné, zvláště když si vytvořili až 40 sekundový náskok. A nebyl tu nikdo Z Deceuninck!

Po druhém Kemmelbergu zhruba 53 km před cílem se za vedoucí skupinou vytvořila další, sedmičlenná a mimořádně silná: Van der Poel, Van Aert, Sénechal a Asgreen (Deceuninck), Degenkolb (Lotto), Bettiol (EF) a Teuns (Bahrain). Tuhle skupinu si posléze dokázal sólo ještě dojet Lampaert (Deceuninck)!

Ve třetí nejpočetnější skupině se mimořádně, ale jak se v cíli ukázalo marně, snažili borci UAE přivézt dopředu obhájce prvenství Kristoffa.

Příprava na finále: Küng

Po třetím Kemmelbergu to zkusil sólově Küng, jelikož dobře věděl, že tohle je jeho jediná možnost. A vydržel v čele poměrně dlouho, než byl dojet oběma skupinami, které se mezitím spojily. Už bez Gougearda, který toho měl za celý den dost, a Gianni Vermersche, který spadl na rovném a nekomplikovaném úseku. Asi nepozornost při mimořádném vyčerpání.

Na "ostří nože": Bettiol

První skupina vzorně spolupracovala až do mety 15 km, kdy si začali nastupovat. První vyrazil Bettiol, část skupiny za ním dovezl Trentin, ale šest lidí zaostalo: Florian Vermeersch, Asgreen, Rowe, Teunissen, Vanmarcke a Teuns, který se zkusil sólo dostat dopředu, ale na vzorový kolotoč vedoucí devítky neměl nárok.

Na metě 5,5 km zaútočil znovu mimořádně aktivní a skvěle jedoucí Bettiol. Po něm o kilometr dál naznačil útok Lampaert, ale horší byl kontra od Van Aerta. Nebýt Van der Poela, bylo vymalováno.

Na metě 3,7 km to znovu zkouší Küng, dojíždí ho Van Aert na zadním kole s Bettiolem a Sénechalem. Jenže vzadu se zvedne Van der Poel a znovu doveze dopředu i zbytek, který s ním zaostal. Takže o kilometr dál je vše zase pokupě.

Úžasné: Pedersen

Rozhodující akce přichází 1,8 km před cílem. Nástup Bettiola zachytává pouze Trentin a Sénechal. Van Aert to chvíli zkouší, pak se ohlíží na Degenkolba, aby pokračoval, ale ten kroutí hlavou, že už to nejde. Ani ostatní Van Aertovi nepomáhají.

Jeden člověk ale ještě fyzické i morální síly má. Mads Pedersen se zvedá a rychle si sám dojíždí vedoucí trio!

Cílová čára na dohled. Bettiol zrychluje, protože je mu jasné, že ve sprintu je z těchto lidí nejslabší. Jde přes něj Trentin, ale i ten nachází přemožitele. Na zadním kole vítězného Pedersena si nakonec pro druhé místo dojíždí Sénechal.

Mads Pedersen znovu dokázal, že závody tohoto charakteru jsou mu šity na míru: nevlídné povětrnostní podmínky, trať pro těžší klasikáře a sprint z nepočetné skupiny. A přesně to se dnes stalo. A k tomu taktická vyspělost. A tu dnes předvedl vzorově. Neflákal se, neulejval, ale také hospodařil. Úžasné představení, jemuž skvěle sekundovali v průběhu závodu mimořádně aktivní Trentin a Bettiol.

Superstar: s menšími rozpaky

Van Aert po nástupu Pedersena to ještě naposledy zkusil, ale když mu uvisel Van der Poel se zbytkem skupiny, rezignoval a ani Van der Poel už nezávodil a paradoxně si „hlídal“ Van Aerta, jakoby se připravoval na „nesmyslný“ souboj o osmé místo, které ale se svým velkým rivalem i tak prohrál. Van Aert s ním asi nebude kamarád, jelikož to byl právě Van der Poel, který dnes opakovaně zhatil jeho nadějně vypadající akce. Oba jeli skvěle, hýřili silami, hodně si věřili a možná právě na to alespoň v tomto závodě dojeli.

Mads Pedersen: „V samém závěru poodjeli tři soupeři a já doufal, že to Van der Poel a Van Aert sjedou. Nakonec se mi podařilo dopředu doskočit, zůstat ve hře a odtud zasprintovat. Byla to pro mě perfektní situace. Co se týče povětrnostních podmínek, bylo to dost těžké. Střídavě pršelo a usychalo, takže vám je chvíli zima a chvíli vedro. Ale já vím, jak to zvládnout, takže to nebyl problém. Povětrnostní podmínky mi vyhovovaly.“

Zdeněk Štybar dokončil na 41. místě v první početnější skupině, kterou přivedl na pásku Kristoff se ztrátou 3:02 min. za vítězem.

Ženy

Do ženské verze nenastoupil tým Alé BTC Lubljana poté, co došlo v jejich týmu k pozitivnímu testování na COVID-19. Takže tým musel v souladu s nařízeními belgických zdravotních úřadů do karantény. V týmu Paule Ka nahradila naši Nikolu Noskovou dvacetiletá Novozélanďanka Fisher-Black.

Závod byl selektivní především z tempa. V závěru na čele zůstala 11 členná skupina složená ze samých známých jmen. Trek v ní měl tři dívky, dvě nizozemský Boels-Dolmans a ostatní po jedné. Jelikož konec byl po rovině, jely tu dvě nejžhavější kandidátky na vítězství: Kopecky (Lotto) a D´Hoore (Boels-Dolams).

Rozhodující akci provedla Pieters z nizozemského týmu, když odjela sólo a donutila pomocnice Deignan z Treku, konkrétně Longo Borghini a Van Dijk, utratit zbytek sil na její dojetí. Ve férovém spurtu pak D´Hoore porazila Kopecky.