Ineos Grenadiers vyzrál na německý tým Sunweb a má blízko k celkovému vítězství na Giro d´Italia. V poslední horské etapě s cílem v Sestriere dokázal Rohan Dennis (Ineos Grenadiers) utrhnout Wilca Keldermana (Sunweb) už v předposledním výjezdu do Sestriere a dovezl Taa Geoghegana Harta (Ineos Grenadiers) do cílového stoupání společně s Jaiem Hindleym (Sunweb). 

Australan Hindley se sice několikrát pokusil Geoghegana Harta utrhnout, ale nikdy se mu to nepodařilo a Brit byl ve spurtu rychlejší. Dojel si pro vítězství v etapě a 10 sekund bonifikace. Na růžový dres mu to nestačilo, protože Hindley, který měl před etapou náskok 3 sekund na Brita, získal na rychlostní prémii o jednu sekundu víc a oba tak mají stejný čas a ve vedení je Hindley. 

Rohan Dennis klíčovým mužem celého Gira 

Náhradní trasa 20. etapy Giro d´Italia vedla třikrát přes Sestriere. V prvním výjezdu se v pelotonu ještě nic nedělo a Sunweb měl vše pevně pod kontrolou. Problémy nastaly až v druhém výjezdu, z těžší strany stoupání, od Sauze di Cesana. Ineos Grenadiers rozjel vysoké tempo, nejdříve Filippo Ganna, po něm Salvatore Puccio a Jonathan Castroviejo, ale až po zrychlení Rohana Dennise, 30 kilometrů před cílem, se skupina favoritů roztrhala. 

Dennisovo tempo dokázali držet pouze Tao Geoghegan Hart a Jai Hindley. Wilco Kelderman sice bojoval, ale marně, skončil ve druhé skupině s ostatními odpadlíky. Kelderman už neměl žádného domestika k dispozici, ale byl ve skupině s početným zastoupením jezdců Trek - Segafredo a Deceuninck - Quick-Step, kteří pomáhali Joau Almeidovi a Vincenzu Nibalimu. 

Na vrcholu druhého výjezdu do Sestriere ztrácela Keldermanova skupina 40 sekund na Dennise, Geohegana Harta a Hindleyho. Ale Dennis byl opět v ráži a 7,5 kilometru před cílem byl rozestup už 1:40. 

Jai Hindley nedokázal ujet

Hindley vyhrál rychlostní prémii před cílovým výjezdem a navýšil vedení nad Geogheganem Hartem na 4 sekundy. Dennis udával tempo i v posledním kopci a dokonce musel trochu zpomalit, protože jeho lídr už potřeboval zvolnit. 4 kilometry před cílem byl rozdíl mezi skupinani 1:07. 

Hindley si byl dobře vědom situace. Věděl, že bude muset na Geoghegana Harta útočit, protože Kelderman byl pryč a v časovce je Brit lepší. Závodník Sunwebu poprvé nastoupil 3,3 kilometry před cílem. Ale byl to jen krátký pokus, který nemohl lídra Ineosu ohrozit. Vedoucí dvojice opět zpomalila a do čela se vrátil Dennis. To se opakovalo ještě jednou. 

1,3 kilometru před cílem přišel poslední útok Jaie Hindleyho, ale Tao Geoghegan Hart byl nezničitelný a v cílové rovince mnohem rychlejší než Hindley. Vyhrál etapu a stáhl ztrátu 4 sekund. Dennis skončil třetí s odstupem 25 sekund. 1:01 ztratil Joao Almeida. Wilco Kelderman projel cílem se ztrátou 1:35 a přišel o šanci letošní Giro vyhrát. 

Jede se o dva dresy 

Závěrečná časovka v Miláně rozhodne o všem. O celkovém vítězi Giro d´Italia, ale také o bílém dresu, protože první dvojice ještě patří do této soutěže. Kelderman téměř jistě třetí místo v celkové klasifikaci neztratí, protože má před čtvrtým Pellem Bilbaem (Bahrain - McLaren) náskok 1:19. 

Ruben Guerreiro (EF) se zítra stane nejlepším vrchařem Gira a Arnaud Démare (Groupama - FDJ) vyhaje bodovací soutěž.