V Maďarsku se měla Grande Partenza konat už v roce 2020, ale pandemie covid-19 přípravy zastavila a Giro d´Italia se jelo až na podzim a pouze na italském území. Maďaři ovšem o start Gira stále stojí a v květnu 2022 snad už vše klapne. Závod začne už v pátek, aby se stihly tři etapy a v pondělí se závodníci a jejich doprovod přesunou letecky do Itálie. 

1. etapa Budapešť - Visegrád (195 km)

Pořadatelé zatím představili pouze tři úvodní etapy v Maďarsku, v prezentaci dalších etap budou pokračovat příští týden. Úvodní etapa z Budapešti do Visegrádu je samozřejmě rovinatá, v Maďarsku jsou roviny v převaze, peloton projede historická města Székesfehérvár a Esztergom, ale tradiční sprinterský dojezd neuvidíme, protože ve Visegrádu se končí na vrcholu stoupání. Favority jsou spíše klasikáři, kopec k hradu by měl měřit 5 kilometrů s průměrem 5 %. Etapa je lákavá hlavně pro slovenské fanoušky, protože Visegrád leží u hranic. Ale daleko to není ani z našeho území. 

2. etapa Budapešť - Budapešť (9,2 km)

Možná je však lákavější navštívit hlavní město Maďarska. V Budapešti se totiž kromě startu první etapy bude konat také celá druhá etapa. Časovka na 9,2 kilometru vede historickým centrem Budapešti. Start bude na náměstí Hrdinů v centru Pešti, závodníci se odtud vydají směrem k Dunaji centrem města s mnoha zatáčkami, dojedou na nábřeží, projedou kolem slavné novogotické budovy parlamentu (Országház), přejedou Dunaj a za řekou začnou stoupat historickým centrem Budy. Závěrečný výjezd měří pouze 1300 metrů, ale na začátku je stoupání až 14% a navíc po dlažbě. Bude to nepochybně zajímavá podívaná v krásném prostředí.

3. etapa Kaposvár - Balatonfüred (201 km)

A pokud už budete v Budapešti na dovolené, neděli máte volnou a můžete navštívit památky, protože třetí etapa Gira zde nestartuje. Růžová karavana se přesune do Kaposváru, města asi 180 kilometrů jihozápadně od Budapešti. V šedesátitisícovém městě odstartuje 201 kilometrů dlouhá sprinterská etapa, která končí v lázeňském městě Balatonfüred, na severním břehu Balatonu.

Hromadný dojezd je v podstatě jistý, cyklisté na dvou stech kilometrech nastoupají pouze 890 metrů. Cyklisté se ze startu vydají na západ, projedou městy Nagykanizsa a Hévíz, kolem největšího termálního jezera Evropy Hévízi-tó a posledních 50 kilometrů etapy vede po severním břehu Balatonu, kolem kláštera Tihany a dojezd bude zcela rovinatý a téměř bez zatáček v Balatonfüredu.

Následuje první volný den a přesun do Itálie.