200,5 kilometru dlouhá etapa z Villafranco del Bierzo do Villablina podle profilu rozhodne nevypadala jako sprinterská, vždyť na trase byla dvě stoupání s vrcholem nad 1300 a 1500 metrů nad mořem, ale tým Visma-Lease a Bike udělal vše pro to, aby se dojíždělo pohromadě.

Závodníci nizozemského týmu měli zcela pod kontrolou dlouhý únik, který vytvořili Isaac Del Toro (UAE Emirates), Jhonatan Narváez (Ineos Grenadiers), Harold Tejada (Astana Qazaqstan), Marco Frigo (Israel-Premier Tech), Xandro Meurisse (Alpecin-Deceuninck) a Victor Campenaerts (Lotto Dstny).

Uprchlíci sice spolupracovali, ale získat větší náskok nebylo možné, Edoardo Affini a Robert Gesink se postarali o to, aby se odstup držel pod třemi minutami. Poslední překážkou před dojezdem bylo 22,8 kilometru dlouhé stoupání Puerto de Leitariegos. S průměrným sklonem 4,5 % však nebylo příliš náročné ani pro sprintery.

Vedoucí skupina se ve výjezdu rozpadala, nejdéle na čele vydržel Narváez, ale až na vrchol mu to nestačilo, peloton ho pohltil a pro vrchařské body si dojel Van Aert, lídr této soutěže. Na úplném konci pelotonu se s vypětím všech sil držel Pavel Bittner (dsm-firmenich PostNL). 

Bittner se v posledních kilometrech etapy dokázal posunout až do úplné špice, schoval se dokonce za favorizovaného Van Aerta a měl šanci si opět zaspurtovat o vítězství, vpředu byl ke spurtu připraven také Mathias Vacek (Lidl-Trek). V posledních čtyřech kilometrech si na čelo najel tým Alpecin-Deceuninck a do stoupající cílové rovinky rozjel spurt pro Kadena Grovese. 

Když se začalo spurtovat, Bittner rychle poznal, že už nemá síly závodit o přední příčky a svěsil nohy. Vacek ho musel objíždět a už se nepřiblížil k prvním dvěma závodníkům. Groves a Van Aert rychle získali velký náskok a svedli férový souboj, ze kterého vyšel vítězně Groves. 

S velkým odstupem dojel třetí Corbin Strong (Israel-Premier Tech) a čtvrtý Vacek. Bittner projel cílem na 38. místě. 

V celkovém pořadí se nic nezměnilo, Primož Roglič (Red Bull-Bora-Hansgrohe) sice musel kvůli technickým problémům měnit kolo 14 kilometrů před cílem, vzal si stroj týmového kolegy Daniho Martíneze, ale situace rychle zvládl a vrátil se do hlavního pole. Před náročnou nedělní etapou s cílem na dlouhém stoupání (19 km) Cuitu Negru má ztrátu 1:21 na Bena O´Connora (Decathlon AG2R La Mondiale) a očekává se, že po 15. etapě si opět oblékne červený trikot. 

Van Aert dnes sice nevyhrál, ale nadále drží vedení ve dvou soutěžích, v bodovací i vrchařské soutěži.