Italský národní tým patří na světových šampionátech vždy k těm nejsilnějším. Získali devatenáct duhových trikotů, ale ten poslední je už jedenáct let starý. V roce 2008 italští cyklisté vládli světu klasik, Paolo Bettini získal světový titul v letech 2006 a 2007 a o rok později na něj navázal Alessandro Ballan na domácí půdě ve Varese. Damiano Cunego si navíc dojel pro druhé místo.  

Jenže poté se úspěchy zastavily. V roce 2010 zemřel Franco Ballerini, charismatický trenér národního týmu byl jen těžko nahraditelný. Ballerini dokázal motivovat nejlepší italské závodníky, aby usilovali o stejný cíl. Po jeho smrti se hodně změnilo a Italům chyběl vůdce. Situaci nezachránil ani Paolo Bettini a k lepšímu se vše začalo obracet až po nástupu Davide Cassaniho. 

Davide Cassani

Cassani pozvedl morálku, inspiroval se Velkou Británií a Austrálií a zaměřil se na rozvoj dráhové cyklistiky a Italové se zlepšili v různých kategoriích. Patří k nejlepším v různých kategoriích ženské cyklistiky, ale zvedají se i muži. Letos Italové vyhráli tři reprezentační akce. Davide Ballerini vyhrál Evropské hry v Minsku, Diego Ulissi byl nejlepší na testovacím závodě před Olympijskými hrami v Tokiu a Elia Viviani ovládl po vynikajícím týmovém výkonu Mistrovství Evropy v Alkmaaru a obhájil titul pro Itálii po loňském triumfu Mattea Trentina.  

Italové se zlepšují, ačkoliv jim stále chybí prvotřídní klasikáři. V posledních letech držel italskou cyklistku zejména Vincenzo Nibali, který dvakrát vyhrál Kolem Lombardie a jednou Milán - Sanremo, ale ten je komplexním šampionem, není klasikářem. Letos překvapil Alberto Bettiol vítězstvím na Kolem Flander, zlepšuje se Davide Formolo a Elia Viviani pravidelně vítězí na sprinterských jednorázovkách. V posledních letech byli závodníci z Apeninského poloostrova několikrát blízko medaili: 2018 - 5. Moscon, 2017 - 4. Trentin, 2016 - 5. Nizzolo, 2013 - 4. Nibali. Zatímco v letech 2011, 2012, 2014 a 2015 se nevešli do první desítky. Ale mohou Italové v Yorkshiru vyhrát? 

Nebude to snadné. Do širší nominace, která čítá šestnáct jmen, se dostali tito cyklisté: Davide Ballerini (Astana), Alberto Bettiol (EF Education First), Davide Cimolai (Israel Cycling Academy), Damiano Caruso (Bahrain Merida), Dario Cataldo (Astana), Sonny Colbrelli (Bahrain Merida), Fabio Felline (Trek - Segafredo), Davide Formolo (BORA - hansgrohe), Gianni Moscon (Ineos), Vincenzo Nibali (Bahrain Merida), Daniel Oss (BORA - hansgrohe), Salvatore Puccio (Ineos), Matteo Trentin (Mitchelton - Scott), Diego Ulissi (UAE Emirates), Andrea Vendrame (Androni - Sidermec) a Giovanni Visconti (Neri Sottoli - Selle Italia).   

O některých jménech se moc spekulovat nemusí a měla by být celkem jasná. Matteo Trentin a Diego Ulissi by měli vést Itálii do boje o medaile. Oba jsou v dobré formě, jsou vhodnými typy pro klasikářskou trať v Anglii a cíleně se na světový šampionát připravují. Nepatří k největším favoritům, ale formu mají vynikající. Ulissi dojel druhý na GP Montréal a daří se mu celý rok (3. na Valonském šípu, vítěz Kolem Lugana). Trentin skončil druhý na Kolem Británie, kde vyhrál jednu etapu, ale na Mathieu van der Poela, největšího favorita Mistrovství světa, neměl. Oba na medaili dosáhnout můžou, ale musí jim závod vyjít fyzicky i takticky. 

Na zbylých šest míst v konečné nominaci tipujeme Balleriniho, Bettiola, Colbrelliho, Formola, Moscona a Nibaliho. Vincenzo Nibali je připraven nechat na trati všechny síly ve prospěch svých krajanů. Vlastní ambice nemá. V tak dlouhém závodě by jeho přítomnost mohla být velmi prospěšná. 

Cassani počítá s tím, že závod bude hodně selektivní. Proto do širší nominace nezahrnul Eliu Vivianiho. Italové si trať vyzkoušeli už před několika měsíci a poté se rozhodli vsadit na klasikáře. Úvod závodu je opravdu náročný, s mnoha prudkými výjezdy, na technických a úzkých silnicích, ale závod je velmi dlouhý, měří 285 kilometrů. A určitě se v těchto pasážích pojede pomalu a všichni budou šetřit síly. Rozhodovat se bude na okruhu v Harrogate, který je sice rovinatý, ale technický a nebude snadný, podaří se však utrhnout rychlé závodníky jako jsou Alexander Kristoff, Peter Sagan a Mathieu van der Poel?