Tým Sunweb je znám pevnými a přísnými pravidly, kterých se závodníci musejí držet a mnohým z nich tento způsob vedení vůbec nevyhovuje. Nejde jen o předčasný odchod Toma Dumoulina. Ne zrovna v nejlepší náladě tým opustili i John Degenkolb, Marcel Kittel, předčasně odešli Warren Barguil, Zico Waeytens, Edward Theuns a další. Z ženské sestavy Sunwebu ráda prchla Ellen van Dijk, bývalá mistryně světa a Evropy v časovce. 

Ne každému velení Iwana Spekenbrinka, ředitele týmu Sunweb, vyhovuje. A výsledkem je odchod největších hvězd a současná ztráta jasného cíle a směru. Spekenbrink dává vždy přednost týmovým zájmům a odmítá ustupovat rozmarům hvězdných závodníků. To však například Tom Dumoulin bral jako nedostatek naslouchání a empatie. Dumoulinovi vadila personální politika týmu, před letošní sezónou přišel například o Laurense ten Dama, svého oblíbeného domestika a nepřišel nikdo, kdo by mu mohl pomoci konkurovat nejbohatším a nejsilnějším týmům. Po zoufalé sezóně zničené zraněním se rozhodl spolupráci se Spekenbrinkem ukončit a odešel k největšímu konkurentovi, do celku Jumbo - Visma. 

Ze Sunwebu ale neutíkají jen závodníci. Například trenér Hendrik Werner odchází do BORA - hansgrohe. Odešel sportovní ředitel Aike Visbeek, který stejně jako Werner blízce spolupracoval s Dumoulinem. V Sunwebu skončili také trenér Arthur van Dongen, hlavní mechanik Berteld Dekker a chiropraktik Maarten Tielen, který se přidal k Jumbo - Visma a další.

Velkou ztrátou je odchod Lennarda Kämny do BORA - hansgrohe. 23letý Němec zářil na letošní Tour de France a patří k předním talentům německé cyklistiky. Je tedy důležitý i z marketingového hlediska. Kämna chtěl v Sunwebu zůstat, ale musel na návrh nové smlouvy čekat velmi dlouho a když se ozvala Bora, rozhodl se toho využít.    

Michael Matthews

Sunweb tím přišel o hlavního lídra a většinu ambicí. Bez Dumoulina je největší hvězdou a lídrem týmu sprinter Michael Matthews, jenže Spekenbrink chtěl budovat tým pro celkové pořadí na Grand Tours. To ale nyní není možné, protože chybí pravý lídr. V týmu zůstal Wilco Kelderman, velmi dobrým vrchařem je Sam Oomen, obrovský talent má Marc Hirschi, ale nikdo z nich zatím ani zdaleka nedosahuje kvalit Toma Dumoulina. 

Cíle jsou proto poněkud nejasné a na celkové pořadí třítýdenních závodů by v příštím roce měl tým zapomenout. Kelderman za sebou sice má pár dobrých výsledků, předloni byl čtvrtý na Vueltě, ale dva roky nezajel kvůli zraněním nic a snažit se například o pódium na Tour de France je v jeho případě nejspiš marné. Cíle musí být jiné. 

Nabízí se celková pořadí krátkých etapových závodů. Na týdenní akce má tým k dispozici hned několik velmi dobrých jezdců. Kromě Keldermana je to zejména Marc Hirschi, teprve 21letý Švýcar, který ve své první sezóně mezi profesionály skončil pátý na BinckBank Tour, šestý na Okolo Německa a třetí v Clasice San Sebastian. Hirschi je mimořádně inteligentní cyklista s citem pro vývoj závodu a měl by v budoucnu zářit ve všech možných jednorázovkách, ale i v etapových závodech. Je to nejcennější závodník, kterého Sunweb v současnosti má.

Sunweb by měl být silný především v hromadných dojezdech. Michael Matthews stále patří k nejtalentovanejším jezdcům, ačkoliv ho hodně sráží nestabilní psychika a pochyby. Australský sprinter a klasikář získal tři z pouhých devíti vítězství Sunwebu v letošní sezóně a všechny na úrovni WorldTour. Je největší osobností týmu a lídrem na dlážděné klasiky.

Cees Bol

Kromě Matthewse má Sunweb také Ceese Bola, který překvapil výbornými výkony v prvním roce mezi profesionály. Vyhrál tři závody včetně etapy na Kolem Kalifornie a měl by být hlavním sprinterem na zcela rovinaté závody. Rychlostně se vyrovná nejlepším sprinterům světa. Aby nebylo v týmu sprinterů málo, přišel také teprve 21letý Alberto Dainese, mistr Evropy v kategorii U23 a velmi rychlý cyklista, o kterého se zajímal i týmu Deceuninck - Quick-Step, ale Ital zvolil Sunweb. 

Sunweb může být ambiciózní i na klasikách a dalších jednorázových závodech. Michael Matthews je velmi všestranný klasikář, ale chce se plně zaměřit na dlážděné jednorázovky. Přišel Tiesj Benoot, další vynikající klasikář trochu jiného ražení. Benoot umí dlážděné klasiky, ale silný je i v kopcích, uspět může i na profilově těžších závodech a dokonce i na kratších etapových závodech.  

Letos nečekaně zklamal Søren Kragh Andersen. Měl to být jeho průlomový rok mezi světovou klasikářskou špičku, ale na jaře ani na podzim se mu vůbec nedařilo. Stále by měl být podporován, protože má velký talent, ale výsledky musí rychle zlepšit. V jednorázových závodech by se chtěl prosadit Nils Eekhoff, původní mistr světa U23 z Yorkshiru (až do sporné diskvalifikace). Sunweb nemá o talenty nouzi, protože se mu daří doplňovat kádr nejlepšími závodníky z Development Teamu.  

Sunweb má před sebou těžký rok. Bez Toma Dumoulina týmu chybí jasné a největší cíle, ale větší volnost a svoboda by mohla některým jezdcům vyhovovat a vynést dost vítězství. Ta jsou rozhodně nejdůležitější a letos i loni dost chyběla. Přitom ještě před dvěma lety se vše zdálo dokonalé. Tom Dumoulin vyhrál Giro d´Italia, Warren Barguil a Michael Matthews zářili na Tour de France a Sunweb byl považován za nejprogresivnější sestavu světa. Vrátí se zpět na správnou cestu?    

Sunweb 2020 (posily tučně):

Thymen Arensman (Nizozemsko)

Nikias Arndt (Německo) 

Tiesj Benoot (Belgie)

Cees Bol (Nizozemsko)

Alberto Dainese (Itálie)

Nico Denz (Německo)

Mark Donovan (VB)

Nils Eekhoff (Nizozemsko)

Felix Gall (Rakousko)

Chad Haga (USA)

Chris Hamilton (Austrálie)

Jai Hindley (Austrálie)

Marc Hirschi (Švýcarsko)

Max Kanter (Německo)

Wilco Kelderman (Nizozemsko) 

Søren Kragh Andersen (Dánsko)

Asbjørn Kragh Andersen (Dánsko)

Michael Matthews (Austrálie)

Joris Nieuwenhuis (Nizozemsko)

Sam Oomen (Nizozemsko)

Casper Pedersen (Dánsko)

Robert Power (Austrálie)

Nicolas Roche (Irsko)

Martin Salmon (Německo)

Michael Storer (Austrálie)

Florian Stork (Německo)

Jasha Sütterlin (Německo)

Martijn Tusveld (Nizozemsko)

Ilan Van Wilder (Belgie)