48 km dlouhá etapa a 1000 m převýšení byly poslední překážkou v den, kdy už únava z předchozí dlouhé maratonské etapy byla hmatatelná. Oropesa del Mar byla opět výchozím a cílovým bodem dnešního dne, kdy závodníci jeli již známým typem terénu. Od asfaltových výstupů po náročné úseky singletracků a především dva dlouhé sjezdy, které potěšily ty nejtechničtější a to vše za ideálních podmínek a perfektních teplot.

V kategorii mužů, první 4 jezdce dělila necelá minuta. Italští bratři Daniele a Luca Braidotovi, celkově první a druhý, měli obtížný úkol ovládnout závod. Rakušan Daniel Geismayr (Trek Pirelli) a Holanďan Hans Becking (Buff Scott) byli jejich hlavními hrozbami. První technický sestup se odehrál podle scénáře, který jsme poznali v předchozích etapách. V přední skupině zaútočili Němec Sasha Weber (Trek Vaude) a náš Martin Stošek (Canyon Northwave). Jaroslav Kulhavý, jeden z nejlepších jezdců v historii MTB, měl na starosti nastavení intenzivního tempa.

V posledním stoupání závodu ztratil Daniel Geismayr kontakt s přední skupinou. Becking toho využil a pokusil se zaútočit na pódiové umístění. Geismayrovi se ale nakonec podařilo dohnat jeho skupinu a od té chvíle se všechny síly soustředily na boj o vítězství v poslední etapě. Srážka několik metrů od konce však přinesla Jaroslavu Kulhavému etapovou výhru přímo pod nos. V konečném výsledku je Daniele Braidot vítězem Mediterranean Epic 2021 poté, co odjel závod bez jakýchkoli problémů. Jeho bratr Luca Braidot a Daniel Geismayr doplnili stupně vítězů v celkovém pořadí.

V kategorii žen si předchozí den převzala dres lídra Švýcarka Ramona Forchini (JB Brunex Superior) s náskokem o více než 7 minut před Chiarou Teocchi. V této poslední etapě se věnovala ovládnutí závodu, aniž by riskovala své třetí vítězství v řadě na Mediterranean Epic. Etapa byla zakončena vzrušujícím závěrečným sprintem mezi třemi členy italského týmu. Nejrychlejší byla Martina Berta, která porazila Evu Lechner a Chiaru Teocchi, která skončila celkově druhá po vítězství ve dvou etapách. Celkovým vítězem tohoto ročníku se stala Ramona Forchini.