15. etapa z Mosu do Puebla de Sanabria byla nejdelší v probíhajícím ročníku Vuelty a nejdelší etapa ve všech třech Grand Tours v letošním roce. Práci závodníkům navíc ztížil celodenní protivítr. Průměr závodu tak byl pouze 36,2 kilometru za hodinu. 

Etapa měla být dobrou příležitostí pro uprchlíky, ale vše zkazil silný vítr. Do úniku se vydala silná skupina 13 závodníků: Guillaume Martin (Cofidis), Mattia Cattaneo (Deceuninck - Quick-Step), Nick Schultz (Mitchelton - Scott), Luis Leon Sanchez (Astana), José Joaquin Rojas (Movistar) Rui Costa (UAE Emirates), Julien Simon (Total Direct Energie), Mark Donovan (Sunweb), Jonathan Lastra (Caja Rural - Seguros RGA), Robert Stannard (Mitchelton - Scott), Alex Aranburu (Astana) a vítěz středeční etapy Tim Wellens (Lotto Soudal). 

Skupina nedostala moc prostoru, protože v hlavním poli udržovaly tempo týmy, které se do úniku nedostaly, zejména Trek - Segafredo a NTT. V čelní skupině proto nevládla moc dobrá nálada a ochota ke spolupráci byla nízká. 53 kilometry před cílem si vystoupil Wellens a vrátil se do pelotonu. 

V silném větru, chladnu a s přibývajícím deštěm to byl těžký den pro všechny a ani vpředu, ani v pelotonu, se nikomu nechtělo utrácet mnoho sil. 38 kilometrů před cílem z hlavní skupiny odpadl Sam Bennett (Deceuninck - Quick-Step) a problémy měli i další. 

Deceuninck - Quick-Step se však nevzdal. Mattia Cattaneo se jako jediný nezalekl protivětru v závěru závodu a 27 kilometrů před cílem se ve stoupání odpoutal od ostatních uprchlíků a pokračoval sám. Dokázal navýšit náskok na téměř dvě minuty, ale s dalšími kilometry v nohách mu síly rychle ubývaly. 

V úniku zbyl sám a ještě 9 kilometrů před cílem držel náskok 50 sekund, ale v pelotonu se střídalo několik týmů, zejména BORA - hansgrohe pracující pro Pascala Ackermanna a Cattaneo neměl proti přesile žádnou šanci. 3 kilometry před cílem byl pohlcen a unavení sprinteři se připravovali na spurt.

 

Ve stoupavém a technickém dojezdu měl nejvíce sil Jasper Philipsen (UAE Emirates). Michael Mørkøv (Deceuninck - Quick-Step) se pokusil rozjet sprint pro Jannika Steimleho (Deceuninck - Quick-Step), ale Němec na rychlejšího Philipsena a na krajana Ackermanna nestačil. Lídr sestavy BORA - hansgrohe předvedl další ze svých ne zrovna povedených sprintů, opřel se o Philipsena i Steimleho aby si udělal prostor, ale na Belgičana to stejně nestačilo. 

22letý závodník byl po svém vítězství hodně dojatý a nadšený nebyl jen on sám, ale také jeho týmoví kolegové a generální manažer Joxean Matxin Fernandez. „Nečekal jsem, že dnes získám své první etapové vítězství. Ve finále bylo mnoho týmů, které chtěly mít kontrolu na závodem. Před námi byla silná skupina, ale s protivětrem to bylo pro uprchlíky obtížné. Ve finále jsem si začal věřit stále více a více," říká Philipsen. „Mám rád dojezdy do kopce. Byl to tvrdý finiš, ale naštěstí ne moc. Doufejme, že je to začátek úspěšné kariéry. V každém případě mi tohle vítězství nikdo nesebere. Jsem moc hrdý.“

V celkovém pořadí se podle předpokladů nic nestalo, nadále vede Primož Roglič (Jumbo - Visma). Ani od páteční etapy do Ciudad Rodrigo se změny v průběžném pořadí neočekávají, ačkoliv patří mezi horské.