Roglič si v v poměrně krátkém, ale hodně strmém výjezdu Puerto de Ancares vedl skvěle, aniž by nějak ostře útočil, postupně se zbavil všech soupeřů. „Někdy něco vyhrajete, někdy něco ztratíte. Teď jsem byl na té správné straně. Nečekal jsem, že bych mohl získat hodně času. Těmito věcmi se ale moc nezabývám, jde mi hlavně o to, abych byl schopen odvést co nejlepší výkon,“ řekl novinářům hned po dojezdu.

„Samozřejmě je příjemné, že jsme získali čas a že se nám daří, ale stejně to bolí. Musíme se na to dívat den po dni,“ pokračoval Slovinec svým charakteristickým stylem vyjadřování. Také však přiznal, že si ještě není jistý svým zdravím, záda, která si zranil na Tour de France, stále nejsou stoprocentní. Proto po svém týmu Red Bull-Bora-Hansgrohe nechtěl kontrolovat únik a etapové vítězství nechal uprchlíkům. „Ještě si tak úplně nevěřím, takže jsme se rozhodli pro konzervativní přístup,“ vysvětlil Roglič. 

20240830VUE2017-Unipublic_Cxcling_Naike_Erenozaga-2.jpg

Rogličův výkon udělal dojem na obhájce vítězství a jeho bývalého týmového kolegu Seppa Kusse. Američan se snažil pro Rogličově zrychlení udržet, ale doplatil na to. „Věděl jsem, že Primož pojede hodně tvrdě. Trochu foukal protivítr, tak jsem si říkal, že se prostě pokusím vydržet co nejdéle. Ale nakonec jsem vybouchl. Neměl jsem co ztratit. Pro sebevědomí bylo dobré se ho držet co nejdéle a pokusit se vydržet až do cíle.“

„Způsob, jakým všechny utrhl z háku, i když foukal protivítr, byl opravdu působivý. Ale ano, taková stoupání mu taky hodně vyhovují. Ale on je strašně silný. Ujel Masovi a udržel si stejné tempo. To je něco. Divím se, že si nešel pro etapové vítězství,“ dodal Kuss, který je celkově patnáctý s odstupem 7:28 na vedoucího Bena O'Connora.

20240830VUE5004-Unipublic_Sprint_Cycling_Agency.jpg

O'Connor odpadl po zrychlení Martíneze

Lídr závodu prožil jeden ze svých nejhorších dní na Vueltě. Cílem projel s odstupem 1:55 za Rogličem a jeho náskok se smrsknul na 1:21. „Byl jsem dost uvařený. Je to smutné, ale pořád jsem v červeném dresu, takže alespoň něco," řekl po etapě. V okamžiku Rogličova prvního zrychlení byl Australan už daleko za čelem, velký problém mu totiž udělal útok Daniho Martíneze, který skupinu roztrhal.Rogličova útoku si O'Connor proto ani nevšiml. „Abych byl upřímný, už jsem odpadal, takže jsem to moc nevnímal. Snažil jsem se jet svoje tempo, protože mi toho moc nezbývalo. Kdo ví, jak to bude v příštích dnech? V Granadě jsem se cítil dobře, dnes jsem neměl opravdu nic. Zítra se budu snažit co nejlépe zregenerovat, užít si další den v červeném dresu a uvidíme, jak to bude v neděli,“ dodává lídr týmu Decathlon AG2R La Mondiale.

Rodríguez doufá, že se mu bude dařit i dál

V celkovém pořadí si pomalu a nenápadně vylepšuje pozici Carlos Rodríguez, současný lídr soutěže do 25 let. Na Puerto de Ancares byli lepší jen Roglič, Mikel Landa a o pár sekundy tak Mattias Skjelmose. A ujel mnohem zkušenějším soupeřům v čele s Enricem Masem a Richardem Carapazem. Třiadvacetiletý rodák z Andalusie je šestý celkově a na pódium mu chybí jen 1:11. „Byl to těžký výjezd. Očekávali jsme, že to bude těžké, už podle procent, která jsou uvedena v roadbooku, a skutečně to tak bylo,“ řekl lídr Ineosu po převzetí svého bílého trikotu. V soutěži do 25 let má pouze 17 sekund náskoku před Florianem Lipowitzem, z toho jedenáct najel dnes. „Myslím, že jsem to zvládl docela dobře. Víceméně jsem věděl, jak rychle můžu jet, a snažil jsem se odspodu udržet stejné tempo. Nakonec jsem sice ztratil nějaký čas na Primož, ale byl jsem blízko ostatním favoritům a na některé jsem čas získal, takže ano, s výsledkem jsem spokojený a doufám, že si tyto dobré pocity udržím i ve zbývajících etapách,“ dodal klidný Španěl.