loading...

V letošním roce je nejlepším českým cyklistou. Kromě etapy na Giru vyhrál také časovku na Tour Poitou-Charentes en Nouvelle Aquitaine ve Francii, kde obsadil druhé místo v celkové klasifikaci. Ale to se s vítězstvím na Giru nedá srovnat. Navíc nešlo o žádnou náhodu. Černý musel posledních 23 kilometrů zvládnout sám, zcela na hraně své výkonnosti. A to už devatenáctý den závodu. 

„Nevěřil jsem si až do 500 metrů před cílem. Měl jsem kolem 25 až 30 sekund v posledních deseti kilometrech, ale bylo to přímo proti větru. Říkal jsem si, že to můžu dokázat a jel jsem na doraz a teď jsem tady, jako první v cíli. Je to neuvěřitelné."

Také soupeři z úniku měli pro Černého jen slova chvály: „Cítil jsem se velmi silný. V závěru etapy jsem rozdělil skupinu, ale také jsem věděl, že Černý je velmi silný. Když nastoupil, nemohl jsem po něm jít, protože jsem to zkusil sám o chvíli dřív. Pronásledovali jsme ho a spolupráce byla velmi dobrá, se třemi Belgičany, ale Černý byl velmi silný. Myslím, že zvládl 25 kilometrů sólo, to je působivé,“ říká Victor Campenaerts. „To bylo něco. Když vyhraje nejlepší, můžu jen pogratulovat," dodává Iljo Keisse.   

Dnešní etapa začala velmi kontroverzním protestem závodníků proti délce etapy. Ta měla být dlouhá 258 kilometrů, ale byla zkrácena na 124 kilometry. Z toho si Černý nic nedělá: „Byl to zvláštní den a těžká chvíle. Máme za sebou tři těžké dny v horách a dnes ráno byla průtrž mračen. Jsem rád, že pořadatelé etapu zkrátili, ale i tak to byl těžký den. Myslím, že se mě historie nebude ptát, jestli jsem vyhrál zkrácenou, nebo dlouhou etapu, prostě jsem vyhrál etapu. Je krásné zvednout ruce nad hlavu. Měl jsem štěstí na únik, spolupracovali jsme a na konci to bylo jen o tom, kdo je nejsilnější." 

Černého neopouští ambice. V neděli je na programu 15 kilometrů dlouhá časovka. V Palermu byl na stejné distanci šestý, o několik dní později si dokonce polepšil ve 34 kilometry dlouhém chronometru na pátou příčku. A v loňském roce skončil v závěrečné časovce ve Veroně na šestém místě. Jsem spokojený se svými výsledky v časovkách a těším se na tu poslední v Miláně. Ale vyhrát etapu s hromadným startem je výjimečné. Užil jsem si závodění v úniku, je to taková loterie. Jsem rád, že jsem na tom byl dobře i po včerejším Stelviu a že jsme mohl předvést, co ve mně je."