UCI závody se dělí podle několika hledisek. Jednak podle hodnoty, jednak podle počtu etap a jednak podle kontinentů. V hodnotovém žebříčku budeme rozeznávat závody nejvyšší kategorie World Tour, po nich následuje kategorie „Pro“, poté „1“ a nakonec nejnižší „2“ Další dělení je na jednorázové a etapové závody. A konečně se závody dělí podle toho, na kterém kontinentu se odehrávají, takže existuje Europe Tour, Africa Tour atd.

A pak je zvláštní kategorie, kam spadají Olympijské hry a Mistrovství světa a pro nás Evropany také Mistrovství Evropy. A také národní šampionáty. Olympijské závody by se měly uskutečnit 25. července (časovka) a 28. července (hromadný závod). Mistrovství Evropy ve dnech 8. až 12. září a Mistrovství světa 22. září (časovka) a 26. září (hromadný závod). Datum ani místo konání domácího šampionátu zatím není známo.

Tadej Pogačar deklasuje své soupeře včetně Primože Rogliče v předposlední etapě Tour de France, časovce do La Planche des Belles Filles, a stává se celkovým vítězem.

Nejvyšší kategorie UCI závodů obsahuje celkem 33 podniků, z toho pouze 4 se odehrají mimo Evropu. Úvodní etapák UAE Tour tuto kategorii odstartuje (21. – 27. února) a čínský etapák Tour of Guangxi ji zakončí (14. – 19. října). Zbylé dva představují kanadské jednorázové klasiky v Québecku a Montréalu v termínu 10. a 12. září.

V evropském „východním“ prostoru se odehraje pouze jediný závod této kategorie a to tradičně Okolo Polska (9. až 15. srpna).

Ostatní závody připadají na sedm evropských cyklisticky nejvyspělejších zemí. Nejvíc a to 9 proběhne v Belgii. Ovšem až na BinckBank Tour (30. srpna až 5. září) jde výhradně o jednorázové závody, které jsou koncentrovány do období pouhých dvou jarních měsíců: seriál belgických klasik načne Omloop Het Nieuwsblad 27. února a zakončí Lutych-Bastogne-Lutych 25. dubna. Přičemž nejvýznamnější je Ronde van Vlaanderen, které je naplánováno na 4. dubna.

Primož Roglič sice přišel na poslední chvíli o Tour, ale s podporou svých týmových kolegů si Vueltu od týmu Ineos, konkrétně Richarda Carapaze, už vzít nenechal.

Pět závodů hostí Francie a hned ve 3 případech jde o etapáky: Paris-Nice (7. až 14. března), Critérium du Dauphiné (30. května až 6. června) a samozřejmě závod nejrenomovanější: Tour de France (26. června až 18. července). Ze dvou jednorázovek vyniká pochopitelně Paris-Roubaix (11. dubna).

Stejný počet 5 závodů by se měl uskutečnit na území Itálie. Jde o tři jednorázové závody: Strade Bianche (6. března), Milan-San Remo (20. března) a Il Lombardie, která ukončuje evropskou sezónu WT závodů (9. října). Nejslavnějšímu italskému Giro d´Italia (8. až 30. května) bude předcházet jeho menší sourozenec Tirreno-Adriatico (10. až 16. března).

Čtyři závody mají na starosti Španělé a z toho tři jsou etapové: Kolem Katalánska (22. až 28. března), Kolem Baskicka (5. až 10. dubna) a konečně třetí nejvýznamnější světový etapový závod Vuelta a Espaňa (14. srpna až 5. září).

Jai Hindley a Geoghegan Hart si to rozdávávají o etapu i průběžné vedení v předposlední etapě Gira do Sestriere. Etapu vyhrál Hart, růžový trikot převzal od týmového kolegy Keldermana Hindley. Ovšem následující den při časovce na Harta nestačil.

Dvě jednorázovky proběhnou v Německu: ve Frankfurtu 1. května a v Hamburku 22. srpna. Švýcarsko má v této kategorii také dva závody, ovšem na rozdíl od Němců oba etapové: Okolo Romandie (27. dubna až 4. května) a Okolo Švýcarska (6. až 13. června). Na cyklistickou supervelmoc Nizozemsko připadá pouze jediný závod a to slavný Amstel (18. dubna).

Na závěr si uveďme přehled vítězů těch závodů, které byly vloni a jsou i letos zařazeny do nejvyšší kategorie a jenž nebyly v loňské sezóně kvůli pandemii zrušeny. Tři borci si připsali po dvou vítězstvích: Wout van Aert vyhrál Strade Bianche a Milan-San Remo, Primož Roglič (oba Jumbo-Visma) Vueltu a Lutych a Mathieu Van der Poel (Alpecin-Fenix) BinckBank a Flandry.

Z vítězství v jednorázových závodech se mohli radovat Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) na Omloop, Jakob Fuglsang (Astana) v Lombardii, Michael Matthews v Bretani a Marc Hirschi (oba Sunweb) na Valonském šípu.

Mathieu Van der Poel a Wout van Aert svedli napínavý souboj o prvenství na Flandrech. Bohužel z tohoto souboje vypadl po nárazu do motorky Julian Alaphilippe. Úspěšnější z vedoucí dvojice byl na pásce Nizozemec.

Bratři Yatesové (Mitchelton-Scott) se bratrsky podělili o dva etapáky: Adam vyhrál UAE a Simon Tirreno. Paris-Nice se stalo kořistí Maximiliana Schachmanna (Bora-hansgrohe), Okolo Polska ovládl Remco Evenepoel (Deceuninck-QuickStep), Dauphiné Daniel Felipe Martínez (EF Pro Cycling), Giro Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers) a Tour Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) - viz titulní snímek.

Z pohledu jednotlivých zemí největší počet vítězství připadá na Belgii: 4, následuje Velká Británie a Slovinsko po 3, Van der Poel zajistil Nizozemsku dvě prvenství a zbytek jde na konto Dánska, Německa, Švýcarska, Austrálie a Kolumbie.

V týmech na tom byl pochopitelně nejlépe Jumbo-Visma se 4 prvenstvími.

Závody nižších kategorií a to i podle toho, na jakých kontinentech se mají uskutečnit, si představíme v dalším článku.