Tým Ineos Grenadiers dokázal navzdory odstoupení Gerainta Thomase ovlivnit celkové pořadí Gira a usiluje o celkové vítězství. Útok Rohana Dennise ve výjezdu na Stelvio zcela zničil většinu soupeřů a ještě zmenšil odstupy mezi třemi nejlepšími závodníky průběžného pořadí. 

Jai Hindley a Tao Geoghegan Hart jsou dva zjevně nejlepší vrchaři letošního ročníku Giro d´Italia, ačkoliv tomu by před startem závodu asi nikdo nevěřil. Oba byli nasazeni jako domestici a Hindley jím tak trochu stále je, ale v 18. etapě měl zcela jiné úkoly. Když se Dennis, Geoghegan Hart a Hindley vzdálili Keldermanovi, rozhodl se Sunweb nechat Australana s dvojicí Ineosu. Kelderman zůstal sám a nejspíš s touto taktikou nesouhlasil. 

Po převzetí růžového dresu byl pozván do studia televizní stanice RAI, kde se ho moderátorka Alessandra Di Stefano zeptala, proč Hindley nepočkal? „To taky nevím," odpověděl Kelderman. Nizozemec ztrácel na vrcholu Stelvia 46 sekund, ale nedokázal si zapnout neprofoukavý dres a ve sjezdu ho zahodil. Zcela zmrzlý ztratil na rovině před cílovým výjezdem další minutu a ještě se nepohodl s doprovodným autem Sunwebu. Sportovní ředitel mu totiž předal občerstvení a pokračoval za Hindleym. Kdyby měl technický problém, neměl by k dispozici náhradní kolo. Australan měl přednost. 

„Byl to nejtěžší den v mém životě,“ řekl Kelderman po vyhlášení lídra závodu. „Většinu času jsem věděl, jaké jsou časové rozdíly. Věděl jsem, že to bude těsné, ale teď mám dres a jsem moc rád. S dneškem jsem spokojený. Nyní je čas si odpočinout a znovu začít plánovat. Uvidíme, co se stane.“

Hindley zůstal s dvojicí Ineosu a šetřil síly, protože nemusel a hlavně nesměl střídat. Na druhou stranu ani neútočil. V cílovém výjezdu na Laghi di Cancano by to přitom mělo smysl. Kdyby se mu nepodařilo ujet, aspoň by rozhodil tempo britského závodníka a náskok před Keldermanem by možná byl o něco menší. A Nizozemec by měl lepší náskok, než jen současných 15 sekund na Geoghegana Harta.   

Sunweb se rozhodl neriskovat a neposlal Hindleyho zpět ke Keldermanovi, přesto mladý Australan stále tvrdí, že je jen pomocníkem: „Jsem tu pro Wilca. Nyní je v růžovém dresu a já chci, aby vyhrál. Je ve vedení a časovka v poslední den mu vyhovuje.“

Pro Sunweb je to složitá situace, protože Hindley je lepší vrchař a ještě zbývá jedna horská etapa. Ale v časovce je zase lepší Kelderman. Nizozemec po sezóně odchází do BORA - hansgrohe, takže z dalšího ohledu by pro Sunweb bylo výhodnější vítězství Hindleyho. 

„Nezáleží na tom, kde bude příští rok závodit, jsem tu pro něj. Vážím si ho jako jezdce i člověka a chci, aby vyhrál Giro. Jsem si jistý, že to může v poslední etapě dotáhnout. Jestli můžu ještě vyhrát já? To bude obtížné, protože Wilco má růžový dres a moje časovka není moc dobrá. Ale opakuji, že jsem tu pro Wilca.“

Na třetí pozici číhá Tao Geoghegan Hart. Pětadvacetiletý rodák z Londýna a fanoušek Arsenalu byl v časovce do Valdobbiadene o 37 sekund horší než Kelderman. V Miláně nemůže počítat s tím, že zkušeného časovkáře a bývalého nizozemského mistra porazí. Musí útočit v etapě do Sestriere. A v nepříliš strmém výjezdu do tohoto horského střediska to bude velmi náročný úkol. 

„Opravdu jsem nečekal, že budu tak vysoko v pořadí, zvlášť když si vzpomenu na první etapu," říká Geoghegan Hart o časovce v Palermu, kterou pojal zvolna a ztratil na 126. místě 2:04 na vítěze. Ani ve třetí etapě na Etnu se moc nesnažil, za Keldermanem zaostal o 1:54. „Po několika etapách jsem byl docela pozadu. Teď už jsme blízko Milánu, ale musíme se soustředit. Uvidíme, co se stane.“

Geoghegan Hart může Giro vyhrát, ale musí zlomit Wilca Keldermana ve třech výjezdech do Sestriere. Kdyby se mu to podařilo, v časovce by si s Hindleym nejspíš poradil. V té do Valdobbiadene ho porazil o 1:15. Sunweb proto musí vsadit na Keldermana a udělat pro něj vše.

Ve stínu navíc číhá čtvrtý Pello Bilbao. Baskický vrchař si poradil s náročnou 18. etapou velmi dobře a na Keldermana ztrácí 1:19. Celou ztrátu smaže jen těžko, ale na pódium by se teoreticky dostal mohl. Záležet bude na tom, jak zvládne poslední horskou etapu, zda bude schopen útočit a jak mu sedne časovka v Miláně.