Ineos Grenadiers letos neměl nejlepší rok. Nepodařilo se vyhrát Tour de France a to je pro britskou sestavu vždy neúspěch. Přesto z odložené sezóny vydolovali jezdci v tmavě modrých dresech co se dalo. Tao Geoghegan Hart vyhrál Giro d´Italia a Richard Carapaz skončil druhý na Vueltě. Ekvádorci chybělo málo k prvnímu místu, ale to by musel mít podporu jako Geoghegan Hart. 

Richard Carapaz odešel po loňském vítězství na Giro d´Italia z týmu Movistar do bohatšího Ineosu. Ve Španělsku to někteří brali jako zradu, ale Carapaz si logicky vybral lepší finanční nabídku a skvělé zázemí nejbohatší sestavy světa. V Ineosu ale letos neměl žádná privilegia. 

Carapaz do Ineosu odešel jako lídr na Giro d´Italia. Měl se pokusit o druhé vítězství a celou svou přípravu směřoval k tomuto cíli. Pandemie koronaviru rozhodla jinak, Giro se odložilo na říjen, ale Carapaz se držel svého cíle. Neměl ambice vyrazit na Tour de France, přesto byl na poslední chvíli povolán. Ineos měl problém se svými lídry Eganem Bernalem a Geraintem Thomasem a doufal, že Carapaz pomůže zvýšit kvalitu týmu. Britská sestava hasila co se dalo, ale ani Carapaz situaci nezachránil.

Sedmadvacetiletý jezdec nebyl na celkové pořadí Tour de France připravený, na Kolem Polska tvrdě spadl a způsobil si menší zranění. Ve Francii na nejlepší nestačil a po odstoupení Egana Bernala se aspoň zaměřil na etapy a vrchařskou soutěž. Zároveň však přišel o Giro d´Italia. Nikdy si ale nestěžoval na nekoncepční práci týmu Ineos Grenadiers, který po smrti Nicolase Portala nenašel sportovního ředitele, který by tým vedl správnou cestou. 

Carapaz se po Tour de France soustředil na španělskou Vueltu a přijel ve velmi dobré formě. Bohužel tomu neodpovídal zbytek týmu Ineos Grenadiers. Opravdu kvalitním domestikem byl jen Andrej Amador. Kolumbijec Ivan Sosa v kopcích odpadal příliš brzo, stejně jako Chris Froome. Brandon Rivera odstoupil hned na začátku Vuelty. Triatlonista Cameron Wurf odváděl svou práci, ale nic víc se od něj očekávat nedalo. S nejlepší formou se nepotkal ani Dylan van Baarle.   

 

V největších kopcích a rozhodujících okamžicích na to byl Carapaz sám. Proto s útokem v poslední horské etapě čekal až na závěrečné tři kilometry. Primoži Rogličovi sice ujel, ale ne dost. kdyby měl stejnou podporu jak Tao Geoghegan Hart na Giru, bylo by to asi jiné. Britovi zásadně pomohl Rohan Dennis a někdo takový Carapazovi scházel.

Carapaz jel na La Covatille v úniku sám, zatímco Primoži Rogličovi pomáhal Lennard Hofstede a pak také jezdci Movistaru. Fanoušci okamžitě začali spekulovat, zda se Movistar, konkrétně Marc Soler a Enric Mas, snažil pomstít Carapazovi za nečekaný odchod a pomáhali Rogličovi aby se před Ekvádorec nedostal. Ve skutečnosti jel Movistar svůj vlastní závod proti Danu Martinovi a o Carapaze nešlo. Soler a Mas o vítězi Vuelty nerozhodli, Roglič by vyhrál i bez jejich pomoci. Ale možná by nevyhrál, kdyby Carapazovi někdo v cílové výjezdu pomohl, kdyby byl některý z vrchařů Ineosu v úniku a na svého lídra počkal. Podobně jako Hofstede na Rogliče.                 

Těžko však týmu Ineos Grenadiers něco vyčítat. Není možné mít na všech třech Grand Tours nejlepší sestavu. Rohan Dennis vyhrál Tau Geogheganu Hartovi Giro, ale takových domestiků na světě moc není. Carapaz si proto vůbec nestěžoval a byl spokojený s tím, co se mu podařilo: „Po všech těch opatřeních a komplikacích kvůli koroně jsem rád, že jsem na pódiu. Vím, že mám velký potenciál, a s týmem uděláme vše pro to, abychom příště zvítězili. Přijel jsem na tuto Vueltu, abych zajel dobrý závod, a myslím, že se mi to podařilo. Měl jsem podporu a bojoval jsem až do konce." 

Carapaz svému týmy a všem fanouškům dokázal, že loňské vítězství na Giru nezískal jen díky štěstí: Proto pro mě toto pódiové umístění znamená hodně. Po Giru jsem musel dokázat, že to celkové vítězství nebyla náhoda. Uspěli jsme. Jsem v tomto týmu, abych závodil o celkové vítězství na Grand Tours.“

Snad si v roce 2021 bude moci vybrat svůj cíl a dostane podporu, jakou si zaslouží.