Mezinárodní cyklistická unie se po několika letech snažení s časovkou profesionálních celků rozhodla změnit přístup a vrátila na světový šampionát časovku národních týmů, ale v jiném formátu. Nestartují čtyřčlenné týmy mužů, ale tříčlenné sestavy mužů a tříčlenné sestavy žen, jejichž čas se sčítá. Je to tedy jen jeden závod, který je rychle hotový a může se začít závodit v tradičnějších disciplínách. A to je asi jediná výhoda nového závodu. Netrvá dlouho. 

Jinak se nepovedlo vlastně nic. Závodu se zúčastnilo jedenáct družstev. A jeden z nich byl smíšený i národnostně a jel pod hlavičkou World Cycling Center Mezinárodní cyklistické unie. Takže zájem mělo jen deset zemí a všechny byly evropské. Jednalo se tedy o mistrovství Evropy, ale to už se jelo v Alkmaaru a tam taky vyhrálo Nizozemsko. Austrálie, USA, Japonsko, Jihoafrická republika a další a další země závod ignorují. Docela zbytečná akce. 

Závod vůbec nezajímal největší hvězdy z jednotlivých zemí. Nizozemsko bylo velkým favoritem a taky vyhrálo a ani k tomu nepotřebovalo své tři nejlepší ženy: Annemiek van Vleuten, Annu van der Breggen a Ellen van Dijk. Nestartovaly velké hvězdy mužské cyklistiky, které se radši připravují na individuální časovku. Ale v minulosti přitom nejlepší muži jeli i týmovou časovku a uspěli následně v individuální časovce. Start ve smíšené časovce by jim přípravu nenarušil. Jen prostě nemají zájem, není to dost prestižní. Navíc noví mistři světa sice dostali své duhové dresy, ale startovat v nich asi nikdy nebudou, protože se žádný takový závod už nekoná.

Dalším problémem je délka závodu. Samozřejmě to chtějí mít všichni, zejména pořadatelé, rychle za sebou. Ale časovka družstev na necelých 14 kilometrů pro muže a necelých 14 kilometrů pro ženy? To už je docela karikatura. 

Osobně jsem nikdy neměl v oblibě časovku profesionálních týmů na Mistrovství světa. Nějak to tam nepatřilo. Nesnáším, když dlouhá časovka družstev příliš zasáhne do vývoje krátkých i dlouhých etapových závodů. Přijde mi to nesmyslné. Ale všechno je to lepší než smíšená časovka. Závod bez tradice, prestiže a napětí. 

UCI potřebuje závod, který by se konal v neděli, týden před hlavním závodem mužů, aby celý šampionát trval delší dobu. Proto se jezdila časovka profi týmů, proto se letos jel nový závod. Ale asi by bylo lepší vrátit tradiční časovku čtyřčlenných družstev. Nebo šampionát zkrátit.