Početné pole (323 + 327) vyráželo nejdřív na dlouhou trať, pět minut po nich na krátkou a spolu s nimi profíci. „Tenhle model pomohl lepší kontrole trati a uzávěr. Z první skupiny odskočil Procházka na prémie, ale handicap určitě přispěl ke kompaktnějšímu balíku, ani eliťáci s tím neměli problém. Kdysi při cyklistických závodech mívala druhá výkonnostní třída taky náskok na první,“ vysvětlil inspiraci a hodnotil ředitel závodu Jan Slavíček, sám bývalý cyklista, především cyklokrosař a biker.

Favorizovaná modrožlutá smečka Elkov/Kasper dotáhla čelo ve skoro dvacetikilometrovém stoupání na Pomezní boudy. O kus dál v krpále z Pece pod Sněžkou na Pražskou boudu už zůstali vpředu jen tři. Jakub Obdržálek však měl defekt a musel sám opravovat, protože do této chráněné zóny nesměly ani doprovodné vozy. Jakub Ťoupalík začal mít zdravotní problémy a tak se odpojil nejzkušenější Jan Bárta. „Cítil jsem se dobře, jel jsem si na sebe. Byla to výborná příprava, chtěl jsem si zkusit, jak jsem na tom před mistrákem,“ říkal pozdější vítěz (3:33:49). Zopakoval si tak nedávný maratonský triumf z Mamuta v Hostýnských vrších.

Druhý tedy do cíle dorazil cyklokrosový král Michael Boroš se ztrátou půl minuty, jeho táta Franjo dojel v 52 letech jen hodinu za ním. Třetí skončil Adam Ťoupalík, čtvrtý Martin Voltr z Favoritu Brno. Nejlepším „hobíkem“, nebo spíše neprofíkem se stal pátý Jonáš Vojtěch (-5:19, LawiStars), bývalý Xterra triatlonista. Tudíž bral nejvíc bodů do žebříčku RoadMarathon Cupu.

Na konci jeho skupinky dojel po pádu Michal Kollert (Xceelo), hlavní uchazeč o celkové prvenství. „Pro mě to bylo hodně náročný, měl jsem po L´Etape hodně práce. V pátek jsem šel spát ve čtyři v noci a v půl šestý ráno jel do Trutnova,“ říkal. Asi 150 metrů před cílem narazil do bariéry a měl docela hrozivý karambol. 

Před poslední zatáčkou na kostkách se to zúžilo, neviděl jsem a napálil to tam. Naštěstí se nic nestalo. Už tady spadl i Michal Schlegel, já poprvé ze šesti účastí… Je to tady jedinečná akce, jinak dobře zajištěná, má atmosféru. Na Pomezkách jsem se držel ještě s Bártou, když nás dojeli. Na Pražskou jsem měl velký respekt, je to totální stěna. Kluci z Elkovu to narvali, já jsem se necítil. Ale někteří za to zaplatili, já si jel svoje a některé pak nahoře dojel. Ti vepředu ujeli, tam se rozhodlo, všechna čest,“ komentoval závod sám bývalý člen hradecké stáje. „Věřím, že si pro celkové vítězství dojedu na Beskydtour.

Ze zajímavých jmen se ukázali třeba Michal Vlášek (4:01), biker a gigatlonový šampion, nebo Jakub Holuša (4:10), nedávný halový mistr Evropy ze Sazka areny 2015 v běhu na 1500 metrů. Mezi ženami byla nejlepší opět Šárka Macháčková (4:25:39, SportRaces), druhá dojela Polka Angelika Tlolková a třetí Michaela Gerychová, také stále výborná běžkyně. Jel (dobře) i její manžel David, také atlet. Jako poslední splnil limit 63letý Jiří Pfeifer (6:48).

Kvalitu a koření přinesla i nová kratší trať. Ze Spáleného Mlýna vzhůru k Lysečinám nalezla svoji „malou Pražskou“, kde jste si užili místy až 22% sklonu (oproti 33% na té skutečné). I tady se tlačilo a šlo pěšky!

Vyhrál bajker Jan Reiner (2:28:56, Česká spořitelna/Accolade) o čtyři minuty před cyklokrosařem Václavem Ježkem mladším (Brilon Mladá Boleslav). Nejlepší ženou byla absolutně dvacátá Nikola Nosková (2:40:6, teď Lawi, nedávno u profíků). I tady se ukázali interesantní osoby. Tak třeba 31. Rudolf Cogan (2:43), už 50letý právník a také politik, nyní náměstek hejtmana Hradeckého kraje a pořád skvělý triatlonista.

Těsně za ním dojel bývalý silniční šampion Petr Benčík (2:44). „Nemám tolik najeto, abych si troufnul na dlouhou. Člověk by se neměl trápit, ale mít radost, ne? Jeli jsme parta s Kubou Holušou, Romanem Šebrlem a dalšími, dali jsme si celý víkend, holky nám fandily, bylo to pěkný,“ pochvaloval si šéf pražského obchodu Colnago. A to že mu ceny vybrali profíci, mu vůbec nevadí. „A co má bejt? Nemají závody, jedou sem. Proti nim závodí kluci, kteří taky hodně trénují, to je přece úplně v pořádku.

Trojnásobný účastník paralympiády a vicemistr světa Ivo Koblasa dokončil za 2:56. Nejlepší žena Jana Milec Jiřincová těsně po něm ve spurtu před Michaelou Fejkovou z Harfasportu. A dále za nimi třeba Václav Klaus mladší (3:18, 24. padesátník), bývalý ředitel prestižního libeňského gymnázia PORG, později zakladatel strany Trikolóra.

Krakonoš nad námi držel ochrannou ruku, byl to velmi vydařený ročník po všech stránkách. Konkurence, účasti, vrátili jsme se do Polska, přivedli jsme znovu na kolo v Trutnově skoro stovku dětí… Jeden člověk sice skončil v nemocnici s otřesem mozku a jeden měl kolaps z horka, ale zdravotníci jim pomohli,“ pochvaloval si šéf závodu Jan Slavíček.

RoadMarathon Cup i RoadCup pokračují už o tomto víkendu Beskydtourem.

Kompletní výsledky naleznete zde.