Steven Kruijswijk měl být jedním z trojice lídrů týmu Jumbo - Visma na letošní Tour de France. On, Primož Roglič a Tom Dumoulin měli sesadit tým Ineos Grenadiers z trůnu. To se nakonec stalo, ale Jumbo - Visma neslavilo, vítězem se stal Tadej Pogačar. Přesto to byla pro nizozemský celek mimořádně úspěšná sezóna. Primož Roglič vyhrál Vueltu, Lutych - Bastogne - Lutych a skončil druhý na Tour de France. Wout van Aert vyhrál Milán - Sanremo a byl druhý na světovém šampionátu a Kolem Flander. Ale pro Kruijswijka to byla jedna velká noční můra. 

Start závodní sezóny 2020 musel neustále odkládat kvůli zdravotním problémům. Když koronavirus veškeré závodění zastavil, neměl dnes 33letý Nizozemec na kontě ani jeden závodní den. Startovní číslo si připnul až na začátku srpna na Tour de l´Ain. Ale nic nebylo ztraceno, stále zbývalo docela dost času připravit se na Tour de France. Bohužel ve 4. etapě Critérium du Dauphiné upadl tak tvrdě, že musel vzdát a vynechat Tour de France. 

Kruijswijk věděl, že na Tour nemůže uspět a být týmu k dispozici a rozhodl se připravit na Giro d´Italia. Jenže před italským závodem neobjel žádný závod a bylo jasné, že o vítězství pojede jen těžko. Držel se statečně, ale po devíti etapách měl pozitivní test na koronavirus a musel odstoupit. Přišlo mi to jako vtip. Zvláště poté, co jsem musel vynechat Tour, což pro mě bylo velkým zklamáním, se stane tohle. Proč já? Říkal jsem si. Měl jsem jen mírné příznaky. Nebylo to nic, zvlášť když to porovnáte s lidmi, kteří velmi vážně onemocněli,“ říká Kruijswijk pro NOS. 

Nakonec to musíte přijmout. Jsou věci, které nezměníš. Zkusil jsem se opět dívat dopředu, bez ohledu na to, jak obtížné to bylo. Zejména proto, že sezóna stále probíhala,“ dodává Kruijswijk. "Ztratil jsem celou sezónu. Rok 2021 pro mě musí být rokem návratu." 

Nizozemec zvažuje start na Tour de France i Giro d´Italia. V kariéře dosáhl už na sedm umístění v první desítce všech třech Grand Tours. Už několik let jezdím na velmi vysoké úrovni. Chci se toho držet. Letos jsem ničeho nedosáhl, takže se chci vrátit na všechny závody. Chci jet Tour, chci jet Giro, možná oboje a Vuelta je taky vždy krásná."

Úspěch v celkovém pořadí na třítýdenním závodě je pro Kruijswijka rozhodující. Jiné ambice nemá. Po třetím místě na Tour de France 2019 ví, že může jezdit o nejvyšší příčky. A může pomoci svému týmu k vítězství na Tour de France. Ta je nejdůležitější a nemění to ani Olympijské hry, které se budou konat hned po skončení Grand Boucle. Ale nejspíš bez Kruijswijka. Už jsem jednou na Olympijských hrách byl a byl to skvělý zážitek. Ale není to můj cíl do roku 2021. Nemám žádnou šanci na medaili. Myslím, že je třeba nějaké závody obětovat, abyste mohli uspět na Olympiádě. A vynechat Tour nebo Vueltu by pro mě byla příliš velká oběť."