Loni byla kvůli mizernému počasí v jejím průběhu zrušena úvodní etapa. Letos byla úvodní časovka okleštěna tím, že kvůli silnému nárazovému větru mohli jet jezdci o vítězství, ale stejně dostali všichni stejný čas. Počasí nedalo pokoj ani v dalších etapách.

V té poslední se měl jako předposlední jet kopec, který byl při druhém výjezdu určen jako cílový. Jenže sjezd byl úzký, členitý a při silném dešti, který od startu kropil cyklisty, velmi riskantní. Organizátoři tedy o tento výjezd etapu zkrátili.

Na 17. km čekala první vrchařská prémie a v jejím průběhu odjela trojice Kelderman (Visma-LaB), Romo (Movistar) a Powless (EF Education). První dva to pak přestalo bavit, Američan ale pokračoval. Zezadu se na něj dotáhlo šest jezdců z Pro a Conti týmů. A poslední z nich vydrželi až do cílového stoupání (7,1 km, 8,1%, max 11%).

417691803_952618719914166_1488116393971292869_n.jpg

Jenže 3 km před cílem byli díky práci cyklistů Visma-LaB dostiženi a následně atakoval lídr celkového pořadí. Pokoušel se ho udržet 20letý Lenny Martinez (Groupama-FDJ), bylo to sice nad jeho síly, ale profit mu to přineslo. Posunul se na konečné 2. místo a sebral tím bílý dres Cianu Uijtdebroeksovi (Visma-LaB).

Suverenitu Jonase Vingegaarda dokládá ztráta třetího v etapě Hugh Carthyho (EF Education-EasyPost), která činila 45 vteřin a po něm se dojíždělo v podstatě po jednom a vteřiny narůstaly. Vingegaard si kromě žlutého odváží i dresy nejlepšího vrchaře i v bodovací soutěži. Společně se svými kolegy ovládli také soutěž týmů.

Loni dánský cyklista v Galicii vyhrál všechny tři uskutečněné etapy. Tady začal cestu k druhému vítězství na Tour de France. Letos vyhrál všechny tři regulérní. Že by tedy začátek cesty k třetímu triumfu na Staré dámě?