Šest let strávil Miguel Ángel López v dresu týmu Astana. A stal se zde lídrem na celkové pořadí Grand Tours a jedním z nejlepších vrchařů světa. Ale ve 26 letech se rozhodl pro změnu a nejlepší smlouvu mu nabídl španělský Movistar. "Chtěl jsem zůstat, protože jsem se v Astaně v posledních letech cítil velmi dobře, ale pandemie všechno trochu změnila. Tým je na tom trochu hůř, pokud jde o rozpočet, a měl jsem i další možnosti. Změna je dobrá, a tak jsem přestoupil. S Astanou jsme se na tom shodli," říká López v rozhovoru pro RTVE. 

Také v Movistaru bude lídrem na největší závody, i to byl důvod, proč si španělský celek vybral: "Stejně jako dřív se chtějí soustředit na Grand Tours, které jsou ve světové cyklistice nejdůležitější. To bude náš cíl, ať už Tour nebo Vuelta, ale třítýdenní závody budou hlavním cílem pro mě i pro tým." Eusebio Unzue, manažer Movistaru, mu nabídl smlouvu na dva roky, ale López žádal jednoletý kontrakt. Věří si, že po výkonech v sezóně 2021 získá lepší podmínky pro roky následující.

López letos poprvé objel Tour de France. Na Giro d´Italia a Vueltě už dosáhl na konečném pódium a blízko byl i při svém debutu na Tour, ale špatný výkon v předposlední etapě, v individuální časovce, ho odsunul až na šesté místo. Tour však zůstává jeho největší cílem: "Tour de France se mi líbila, přestože jsem ztratil pódium. Zůstaly mi dobré vzpomínky. Trasa příštího ročníku je trochu jiná od té, kterou jsme měli letos, přesto určitě Tour pojedu a možná i Vueltu." 

Více časovek v programu Tour de France donutí Lópeze zaměřit se na trénink na časovkářském speciálu. Drobný Kolumbijec se s časovkou pral vždy, ale na letošní Tour kvůli ní přišel o vše. "Budu tomu věnovat větší pozornost, zejména kvůli tomu, co se stalo na Tour de France. Mám vzpomínky na některé časovky, které jsem zvládl velmi dobře, takže vím, že v té disciplíně dokážu zajet dobrý výsledek." 

Movistar obvykle na start třítýdenních závodů staví více lídrů, což by pro Lópeze měla být novinka. V Astaně byl po odchodu Fabia Arua jedničkou, Jakob Fuglsang mu nekonkuroval a jezdil jiné závody. Lópezovi však nevadí podělit se o pozici lídra například s Enricem Masem: "Mít v týmu dalšího kandidáta na celkové pořadí je někdy velmi dobré. Když je jen jeden lídr, je vystaven spoustě věcí, pádům a problémům a když o něj tým přijde, je vyřazen. Musíte mít náhradní plán, abyste uspěli. A mít dva lídry je dobré i taticky."

"Je dobré začít Grand Tour se dvěma lídry a na osobní úrovni nevidím problém, protože na silnici se ukáže, jak na tom kdo je. Každý jede svůj závod a konečná strategie je věc týmu. Enrica nevnímám jako konkurenci, ale jako někoho, kdo nám může pomoci k dosažení našeho cíle. Letos jsme byli v různých týmech a byli jsme soupeři, ale teď, když vím, že budeme ve stejném týmu, to vnímám jako výhodu. Nevím, jestli to tak vidí také on, ale je to docela dobrá kombinace."

López měl na konci sezóny velkou smůlu, když v úvodní etapě Giro d´Italia tvrdě spadl a kvůli zraněním musel vzdát. A dlouhá rekonvalescence ovlivní i začátek příští sezóny: "Začnu závodit trochu pozdě, protože se teprve vracím k tréninku na silnici. Dva a půl měsíce jsem byl bez kola. Z tohoto důvodu začnu trochu později, nevím, jestli od března, protože jsme se ještě nerozhodli, ale víceméně by to tak mělo být."