16. etapa Vuelty skončila očekávaným spurtem čelní skupiny bez nejrychlejších sprinterů. V etapě hrozil silný boční vítr, ale žádné terezíny se nevytvořily a jedinou změnou v celkovém pořadí je navýšení náskoku Primože Rogliče (Jumbo - Visma) v celkovém pořadí o 6 sekund díky druhému místu v cíli. Suverénně nejrychlejší byl Magnus Cort, který získal už třetí vítězství pro americkou sestavu EF v letošním ročníku a třetí vítězství na Vueltě ve své kariéře.

Kromě silného větru si favorité na celkové pořadí museli dávat pozor i na dvě dlouhá, ale většinou mírná stoupání v průběhu etapy. Soupeři Primože Rogliče se ale o nic nepokusili a červený trikot nebyl ani na chvíli v ohrožení. Ve stoupání Robledo s vrcholem 36 kilometrů před cílem udával tempo tým Ineos Grenadiers, ale smysl jejich počínání není vůbec jasný ani po skončení etapy. Závodníci britského týmu jeden po druhém odpadávali a Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) se o nic nepokusil. Naopak přišel o většinu týmové pomoci. 

Snaha Ineosu snížila náskok uprchlíků, z původní skupiny šesti jezdců zbyli na vrcholu Puerto El Robledo pouze Rémi Cavagna (Deceuninck - Quick-Step) a Robert Stannard (Mitchelton - Scott) s malým náskokem. Cavagna a Stannard udrželi několikasekundový odstup i ve sjezdu. V hlavním poli převzal iniciativu celek Movistar.

17 kilometrů před cílem zůstal v úniku sám Cavagna, ale vzdát se nechtěl, na rovině navýšil náskok na 20 sekund a dostižen byl až 2 kilometry před páskou. V pelotonu pracovaly týmy Movistar a Mitchelton - Scott. 1,3 kilometry před cílem zaútočil Bruno Armirail (Groupama - FDJ), ale na peloton nevyzrál. 

Alejandro Valverde byl vyvoleným mužem týmu Movistar do spurtu, ale začal příliš brzo a byl předstižen rychlejšími závodníky. Rui Costa (UAE Emirates) vybočil ostře doleva ohrozil několik závodníků včetně Magnuse Corta, ale Dán si i tak poradil a s velkým náskokem projel cílem první před Rogličem a Costou. Portugalec byl za svůj manévr relegován na konec skupiny, takže na třetí místo se posunul Dion Smith (Mitchelton - Scott). 

Roglič před poslední horskou etapou vede o 45 sekund před Carapazem a 53 sekund před Hughem Carthym (EF). Navíc navýšil vedení v bodovací soutěži, ve které už prakticky nemůže být předstižen.