Na dresu, který nově dodá společnost s více jak 40letou tradicí italské Biemme, stále převažuje pro Astanu typická světle modrá, která má symbolizovat spřízněnost s modrou oblohou a zlatem slunce, což jsou prvky vlajky Kazachstánu.

Oproti vzhledu dresu pro rok 2023 ale byly přidány žluté a tmavě modré vzory, které představují bohatství minerálů a hornin, kterými Kazachstán oplývá. Inovace souvisí s novými partnery, mezi nimiž vyniká KAZ Minerals, s nímž tým uzavřel smlouvu na začátku tohoto roku. I proto má nový dres podobné prvky tomu, s nímž Astana nastoupila na start letošní Tour de France.

V materiálním vybavení, mezi nějž lze počítat i oblečení, dochází ještě k jedné důležité změně. Rámy Wilier Triestina bude tým nově osazovat koly FSA Vision, s nímž uzavřel smlouvu na dva roky.

GBjGvZNWkAALZls.jpg

Bicykl 2024

Co se týče Marka Cavendishe, jeho osobní trenér Vasilis Anastopoulos řekl v aktuálním rozhovoru s GCN, že britský sprinter tentokrát vynechá Giro. 

Sezónu začne na Tour Colombia (6.-11. února), kam odcestuje s předstihem, aby absolvoval úvodní výškový kemp. 

Poté, co dokončí úvodní závodní blok a po období regenerace, bude následovat druhý tréninkový blok ve vysoké nadmořské výšce, a pak pojedeme ještě pár závodů jako bezprostřední přípravu na Tour,“ uvedl Anastopoulos.

Výškové kempy jsou nutností, protože Tour de France je letos hodně hornatá a první týden, který zahrnuje velmi těžkou úvodní etapu v Itálii a poté náročný přejezd přes Alpy ve čtvrté etapě, je skutečně velmi náročný. Musíme tvrdě pracovat na tom, aby stoupání zvládl,“ doplnil šéf týmu Aleksandr Vinokurov.

357687348_1276333789691427_2787755636596025063_n.jpg

Speciální design pro Tour de France 2023

Pochopitelně jedním z důležitých cílů je dosáhnout na 35. etapové vítězství na Tour de France a přestat se dělit o rekord s Eddy Merckxem.

Za tím cílem Astana významně posílila o jezdce, kteří by Markovi k tomuto cíli měli pomoci. Počínaje Davide Ballerinim (Soudal-Quick Step), přes Maxe Kantera (Movistar) a Rüdigera Seliga (Lotto Dstny) a především Michaelem Mørkøvem konče, kteří se přidávají k Cees Bolovi, jenž Cavendishovi pomáhal již v tomto roce.

"Mørkøv je nejlepší vodič na světě," řekl Cavendish při setkání s novináři v rámci úvodního týmového kempu na východním pobřeží Španělska v lokalitě Altea. „Každý, kdo má Michaela Mørkøva, má větší šanci vyhrávat etapy na Tour de France.“

408696126_1354977015160437_6782329743359950669_n.jpg

Na aktuálním kempu ve Španělsku ještě v dresech 2023

Krom toho se majitel 162 profesionálních vítězství v Astaně znovu schází se svým bývalým týmovým kolegou a dvorním rozjížděčem sprintů Markem Renshawem, kterého si Astana i za tím účelem najala do pozice kouče.

Je vůbec dostatečně reálné přemýšlet u tohoto cyklisty, kterému bude v květnu 39 let, o možném rekordním vítězství, když vezmeme v úvahu spoustu mladších špičkových sprinterů, s kterými by se musel úspěšně vypořádat?

Bude sice zase o rok starší, ale loni slavně vyhrál poslední etapu Gira a na Tour dokázal v jedné z etap dojet druhý. „Mark měl loni velmi dobrou úroveň a doufáme, že uděláme další krůček k tomu, aby se to podařilo. V etapě Tour, ve které projel čáru na druhém místě, měl mechanický problém. Bez něj mohl vyhrát, tím jsem si jistý," řekl Cavendishův řecký trenér.