Visit South Aegean Island (2.2) se jede potřetí. Potřetí je tu ATT Investments a potřetí Matúš Štoček. V prvním ročníku dokončil jako nejlepší z českého týmu na 5. místě Karel Tyrpekl, loni etapák vyhrál Jakub Otruba.

Jako každý rok se jedou pouze dvě etapy a po totožné trase na řeckém Rhodosu. Na startu 13 Conti týmů a 8 klubových, regionálních či národních výběrů povětšinou po sedmi lidech. Po 13 Řecích a Norech, 12 Dánů, 11 Američanů, 10 Britů a Kazachů atd. Celkem 26 národností.

ATT Investments v sestavě Filip Řeha, Jiří Petruš, Daniel Turek, Márton Dina, Matúš Štoček, Šimon Vaníček a Michal Schuran.

Úvodní etapa měřila 180 km s celkovým převýšením 1930 metrů. Byla zvlněná, 30 km před cílem se nacházel vrchol druhé vrchařské prémie (3,2 km, 6,3%) a i finále se odehrálo ve stoupání (1,8 km, 4.6%, max 13%).

O podrobnosti k úvodní etapě jsme požádali Vojtu Řepu, který tu měl ostrou premiéru v roli sportovního ředitele:

Lídrem týmu byl určen Matúš Štoček. Kluci měli pohlídat, aby neodjela nějaká nebezpečná skupina. To se podařilo. Matúš získal bonifikaci na prémii, což v tomto závodě může hrát důležitou roli. Až do poloviny závodu vše probíhalo podle předpokladů a představ.

Pak se situace změnila. Najednou se začalo jet hodně ostře. Protože před závodem dost pršelo, bylo mokro, na silnici často naplavená zemina a výsledkem těchto okolností bylo hodně defektů a pádů. Ty se nevyhnuly ani našim klukům.

Právě Matúš ve zhruba polovině etapy v nejnevhodnější okamžik, kdy bylo startovní pole už hodně nadělené, prorazil gumu a dost dlouho trvalo, než jsme se k němu dostali. Sice se poté dokázal dotáhnout do hlavní skupiny, ale utratil přitom značné množství energie.

To byl důvod, proč se tým rozhodl pro plán „B“. Vše pro Mártona Dinu. S pomocí týmu získal na 9. místě stejně jako 20 dalších závodníků čas vítěze (pozn. Nor Drege z konti týmu Coop-Repsol).

Za daných okolností považuji tento výsledek za dobrý. Zvláště když zítřejší etapa je profilově podobná té dnešní, ovšem finální rampa je obtížnější (pozn. 2,3 km, 5,4%), což by mělo Mártonovi vyhovovat.“