Prvním elitním Čechem na trati byl Pavel Bittner (DSM-Firmenich PostNL), který však nebyl nejrychlejší z první vlny závodníků. Už na prvním mezičasu byl o 8 sekund horší než Filip Řeha (ATT Investments). Na druhém mezičasu už to mezi nimi bylo 19 sekund a v cíli 43 sekund. 

D4C_5948.JPG

Poté se čekalo druhou vlnu se všemi favority - Josefem Černým, Mathiasem Vackem a Jakubem Otrubou. A ti byli opravdu rychlejší, na prvním mezičasu byl Černý o 38 sekund lepší než Řeha, ale ani on nestačil na raketového Vacka, který překonal Černého o 25 sekund. Vackovi v tuto chvíli nestačil ni obhájce titulu Otruba. Závodník ATT Investments prohrával o 40 sekund. 

Ovšem co Vacek předvedl ve druhém okruhu bralo dech. Byl totiž už o 1:22 lepší než Černý a o 1:10 rychlejší než Otruba, který se dokázal dostat před Černého. O zlatu už bylo rozhodnuto, Vacka mohla zastavit jen příšerná smůla. Ovšem mezi Otrubou a Černým ještě zcela jasno nebylo.

D4C_5900.JPG

Vacek dojel Černého a stal se poprvé mistrem republiky s ohromným náskokem. Černý se dokázal udržet Vackova tempa a prohrál se závodníkem Lidl-Trek o 2:04, ale pomohl si tím ke stříbru, protože Otrubu v cíli porazil o 4 sekundy. 

„Musel jsem se hlídat, abych to ze začátku nepřepálil, bylo to hodně o pacingu,“ řekl Vacek těsně po dojezdu. „Naštěstí jsem měl dobrý nohy a dokázal jsem to udržet.“ Po úspěchu na Okolo Belgie potvrdil vynikající formu i na domácí půdě."

Nově korunovaný mistr má před sebou ještě opravdu velké cíle: „Po mistrákách dám týden oraz a pojedu na tři týdny do Andorry na vysokohorské soustředění a začnu se připravovat na Vueltu a Olympiádu. První závodem po soustředění bude Czech Tour, na rozjetí před Olympiádou.“  

Rubeš mistrem kategorie U23

Daniel Rubeš se stal mistrem republiky v časovce v kategorii U23. Závodník týmu Elkov Kasper porazil Jana Bittnera 47 sekund a třetího Jan Lukeše o 1:08. Elkov Kasper má mezi sedmi nejlepšími hned čtyři závodníky. 

D4C_5634.JPG

Jan Bittner (ATT Investments) zahájil 31 kilometrů dlouhou časovku velmi rychle, ale síly si nerozložil zrovna nejlépe a v druhém okruhu souboj o titul prohrál. Úspěšnější tedy byl konkurenční tým Elkov Kasper, kromě prvního a třetího místa si královéhradecký celek odváží z Jevíčka také čtvrtou příčku Tomáše Přidala a sedmé místo Jakuba Kuby.

Elkov Kasper má zásluhou Kubiše také slovenský elitní titul

Mistrem Slovenska se v časovce poprvé stal Lukáš Kubiš z českého kontinentálního týmu Elkov Kasper. Čtyřiadvacetiletý cyklista porazil Matthiase Schwarzbachera (ATT Investments) o 53 sekund a třetího Dominika Dunára o 58 sekund. Obhájci titulu Matúši Štočkovi (ATT Investments) závod nevyšel, na čtvrtém místě ztratil 1:52.