Matyáš je jak známo z cyklistické rodiny. Jeho o tři roky starší bratr Tomáš i o rok mladší sestra Julie také úspěšně závodí na kole. Žijí v Nizozemsku, ale díky českému otci reprezentují Českou republiku.

Matyáš, kterému bude 19. ledna 19 let, na sebe letos upozornil nejen republikovým titulem, když mu o dva dny dříve unikl double o pouhé tři vteřiny v mistrovské časovce, ale i 11. místem ve francouzském a 13. v belgickém etapáku, jakož i 16. místem v Závodu míru juniorů. Na mistrovství Evropy dojel v časovce na 22. místě, v téže disciplíně na mistrovství světa dokončil 32. a v hromadném závodě byl klasifikován na 18. místě.

"Podpis do týmu Novo Nordisk je určitě jedna z nejlepších věcí, která se mi kdy stala. Celý dosavadní život jsem snil o tom, že se stanu profesionálním cyklistou, a teď se mi můj sen plní. Tvrdá práce se vyplatila a já jsem více než kdy jindy motivovaný. Je to obrovská příležitost, kterou chci plně využít."

Matyáš se zprvu věnoval přednostně cyklokrosu, ale v letošní sezóně se už zcela přesunul na silnici: "Závodění na silnici je nyní mou plnou prioritou.“

"Všichni jsme nadšeni, že můžeme Matyáše přivítat v rodině Team Novo Nordisk a pomoci mu rozvíjet se a dosáhnout jeho plného potenciálu. Je stále velmi mladý, je mu teprve 18 let a bude s tím spojeno hodně práce, abychom mu pomohli dosáhnout další úroveň, ale je velmi odhodlaný a soustředěný, což je skvělé vidět a my jsme si jisti, že mu můžeme být velmi uižteční," řekl k podpisu nováčka v tomto Pro týmu 51letý generální manažer Vassilij Daviděnko, který má za sebou 14 let kariéry profesionálního cyklisty.

V 15 letech byla Matyášovi diagnostikována diabetes, ale nenechal se touto skutečností odradit. I díky podpoře rodiny a přátel se naučil cukrovku zvládat a žít s ní.

"Poté, co mi byla diagnostikována, jsem okamžitě začal číst na internetu vše o cukrovce a cyklistice. Poměrně rychle jsem objevil Team Novo Nordisk. Já a zejména můj táta jsme si přečetli vše o týmu a jeho cílech. Všechny příběhy jezdců byly velmi zajímavé a ukázaly mi, že všechno je stále možné a že se nemusím vzdát svého snu stát se profesionálním cyklistou.“

Je odhodlaný jít krok za krokem a tuhle příležitost vzít jako začátek cesty za úspěchy v roli profesionálního cyklisty: "Moje první sezóna bude přechodem z juniorské kategorie do mezi dospělé profesionály. Je to velký krok, takže nemám velká očekávání, co se týče výsledků. Chci ale dělat pokroky, být užitečný týmu a mít z toho všeho dobrý pocit."

Novo Nordisk je v USA registrovaný, ale zcela multinárodní tým. Pro příští sezónu má zatím podepsáno 11 závodníků, z toho tři Francouze a ostatní jsou každý z jiného státu. Nejde však o země cyklisticky rozvojové, najdeme tu Itala, Španěla, Belgičana, Nizozemce, Američana, Australana a Ira.

V letošním roce jezdil za development tým Novo Nordisk Václav Šňupárek.