Do mistrovství světa UCI Gran Fondo, které je naplánováno na 15. až 18. září 2022, zbývají necelé dva měsíce a Trento se opět připravuje na pořádání velké akce na dvou kolech. Po silničním mistrovství Evropy 2021 UEC se tentokrát bude hrát o vytoužené duhové dresy pro amatérské kategorie. Očekává se, že na mistrovství světa, které se bude v hlavním městě Trentina konat již podruhé (poprvé v roce 2013), se představí asi 2000 sportovců.

Program Trento 2022 odstartuje ve čtvrtek 15. září časovkou na 19,6 km dlouhé trati, která začne a skončí ve čtvrti Le Albere, kde se nachází MUSE – vědecké muzeum. Trasa je téměř úplná rovina se startem a cílem na Piazza delle Donne Lavoratrici, kde loni v září vyhrál evropský titul Švýcar Stefan Küng před Filippem Gannou. Úvodní a závěrečná část trati je nejtechničtější, zatímco střední část umožňuje vysokou rychlost díky dlouhým a rovným silnicím.

Vrcholným dnem bude neděle 18. září, závody Granfondo a Mediofondo se pojedou s odstupňovaným startem od 10. hodiny podle věkových kategorií. Nejdelší závod má délku 143,8 km a převýšení 3 900 m, který po 10 km rovinatého úseku z Trenta do Aldena směřuje k prvnímu ze tří výstupů na Monte Bondone, stoupání o délce asi 20 km přes Garniga Terme, které povede k okamžitému roztažení skupiny až na plošinu Le Viote. Po sestupu skupina vystoupí na ikonickou horu Sopramonte, zde jsou běžná stoupání, ale velmi náročná, vždy mezi 8 a 9 % do nadmořské výšky 1557 m, a pak znovu začíná dlouhý sjezd směrem na Lasino a Calavino.

Po druhém průjezdu z Terlaga přijde na řadu poslední a pravděpodobně rozhodující stoupání na svahu Bondone až do Candriai, odtud to bude 13 km do cíle v Trentu, 10 km z kopce a poslední 3 km na rovince.

Cesta hodná velkých šampionů, kteří se vyznamenali ve stoupáních na Bondone, jak potvrzují slova jedné z ikon cyklistiky v Trentinu, Maurizia Fondriesta, silničního mistra světa v Renaix v roce 1988. „Krásná a velmi náročná trasa, vhodné jak pro sportovce, kteří trénují a žijí jako cyklističtí profesionálové, tak i pro ty, kteří jimi nejsou, ale mají rádi výzvy. První výstup, ten, který vede z Garnigy do Le Viote, je můj nejoblíbenější ze tří v programu a už ten bude rozhodovat. Věřím, že po tomto výstupu nezůstane v boji o titul více než třicet závodníků.

Trať Mediofondo je dlouhá 86,8 km s převýšením 2218 m. Prvních 30 km vede po trase Granfondo s výstupem na Monte Bondone ze strany od Aldeno na náhorní plošinu Le Viote a následným sestupem do Lasina a Calavina. Druhé stoupání na Candriai je pak umístěno asi 20 km od cíle. I zde, jakmile budete na vrcholu, zbývá do konce závodu 13 km, z toho 10 km z kopce.

Program mistrovství světa završuje týmová štafeta, která se koná na okruhu dlouhém asi 2 km kolem čtvrti Le Albere se startem a cílem v Corso del Lavoro e della Scienza. Týmová výzva je naplánována na pátek 16. září a představí sportovce  „na velkolepém městském okruhu, který jistě nadchne veřejnost,“ dodal Fondriest. Týmová štafeta neuděluje duhové dresy.

Pro sportovce, kteří se nekvlifikovali na mistrovství světa, se na kopcích Monte Bondone uskuteční nový doprovodný závod: Charly Gaul Uphill Time Trial powered by Sportler, který odstartuje ze Sardagny a skončí ve Vasonu, v sobotu 17. září po 18. hodině. 13,6 km s převýšením 1048 m vzdává hold výkonům lucemburského závodníka tzv. „Anděla hor“, autora mimořádného závodu ve sněhu a mrazu v etapě Merano-Monte Bondone na Giro d'Italia 1956, což mu vyneslo nejprve růžový dres a následně vítězství v celkovém pořadí. Na Monte Bondone byly napsány stránky cyklistické historie, a když si vzpomenete na toto stoupání, okamžitě si vybavíte Charlyho Gaula. Tato iniciativa dává i nekvalifikovaným sportovcům šanci zažít atmosféru skvělé vakce, jako je světové mistrovství UCI,“ dodal Fondriest. Myslím, že pro Trento a Trentino je cyklistika sportem, který je nejlepším partnerem pro místní propagaci. Nejen dvě kola jsou dokonalým způsobem, jak objevit jejich krásu, ale v této oblasti existuje výjimečná technické a organizační zabezpečení, které je zárukou k úspěchu. Jsem si jistý, že toto mistrovství světa zůstane také v srdcích fanoušků, kteří přijedou do Itálie na tuto skvělou akci.

Přihlášky naleznete zde.