Velmi špatnou sezónu prožívá celý tým Movistar. Doposud jediné vítězství si připsal už 1. února v závodě Challenge Mallorca. Zasloužil se o to Marc Soler, který dnes přidal vítězství druhé a první od restartu sezóny. Ale nikdo si tohle vítězství nezasloužil víc než Soler a celý Movistar. Domácí sestava byla velmi aktivní a v navarských kopcích nasadila ostré tempo. Za vrcholem posledního stoupání Miguel de Aralar zaútočil Soler a dokázal udržet svůj náskok až do cíle. 

Jsem velmi šťastný.Závodili jsme doma, byla to pro nás velké motivace, jet tady v Navaře a spolu se sportovními řediteli jsme si před startem naplánovali, že to rozjedeme z vrcholu Urbasy. Vzali jsme za to a až do cíle šlo všechno dobře. Jorge Arcas, Imanol Erviti, Nelson Oliveira a Juan José Rojas udržovali tempo na rovině, pak Carlos Verona nasadil velmi dobré tempo na začátku stoupání a já se snažil pokračovat.V posledních metrech to pro mě bylo obtížné, protože jsem měl za sebou už hodně práce, ale protože se skupina ve sjezdu trochu zastavila, využil jsem toho, že jsem se vracel dvojnásobnou rychlostí a nastoupil. A vydržel jsem až do cíle. Je to moje první vítězství na Grand Tour a jsem velmi, velmi šťastný.Mohu jen poděkovat týmu za jejich podporu a lidem, kteří se mnou byli celou tu dobu,“ řekl v cíli Marc Soler.

Etapa byla poměrně divoká. Movistar se snažil vysokým tempem oslabit Jumbo - Visma a docela se to dařilo. Velmi překvapivý útok si připravil Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Ekvádorský vrchař zaútočil na rovině před kopcem Miguel de Aralar se svým týmovým kolegou Andrejem Amadorem a jezdci Jumbo - Visma museli reagovat a společně s Movistarem Carapaze dostihli.

Dumoulin vypadl z pořadí

Movistar pokračoval ve velmi nepříjemném tempu i ve stoupání Miguel de Aralar a odnesl to především Tom Dumoulin (Jumbo - Visma). 7 kilometrů před vrcholem, 24 kilometry před cílem, odpadl a do cíle dorazil s odstupem 8:20 a je mimo hru o finálové pódium. Ve stejné skupině dojel Guillaume Martin (Cofidis).  

Movistar stále neměl dost. Lídři Enric Mas a Alejandro Valverde se cítili dobře a nebyl důvod zpomalovat. Luis Leon Sanchez (Astana) se sice pokusil o únik a vydržel v něm tři kilometry, ale byl dostižen Marce Solerem pracujícím na čele skupiny. 900 metrů před prémií se zvedl Sepp Kuss (Jumbo - Visma), kterého pohlídal Carapaz a skupina se udržela pohromadě.

Na kopci byla na čele devítičlenná skupina: Soler, Mas, Valverde, Roglič, Kuss, Carapaz, Esteban Chaves (Mitchelton - Scott), Dan Martin (ISN) a Hugh Carthy (EF). Málou ztrátu měl George Bennett (Jumbo - Visma).    

Roglič spurtoval nejlépe

14 kilometrů před cílem, v mírném sjezdu, zaútočil Marc Soler. Nikdo nebyl ochotný po něm jít, takže Španěl rychle získal pár sekund náskoku. George Bennett po návratu do skupiny začal pracovat na čele, ale Solera nestáhl. Španěl získal své první vítězství na Vueltě a teprve čtvrté v kariéře. 

Ve spurtu skupiny pronásledovatelů byl nejrychlejší Primož Roglič a získal 6 sekund bonifikace. Třetí dojel Dan Martin a vybral 4 sekundy. Roglič nyní vede s náskokem 9 sekund před Martinem a 11 sekund před Carapazem. Soler si polepšil o deset příček, na 10. místě ztrácí 1:04.  

Slovinec vede také bodovací soutěž, jeho zelený dres ve 3. etapě poveze Dan Martin. Nejlepším mladým závodníkem zůstává Enric Mas a nejlepším vrchařem je nově Richard Carapaz. Ekvádorec má 14 bodů, stejně jako Sepp Kuss.