Jaro patřilo Julianu Alaphilippovi, léto Eganu Bernalovi, ale na konci sezóny vládne Primož Roglič. Závodník týmu Jumbo - Visma je však neuvěřitelně úspěšný po celý rok. Letos získal už třináct vítězství, čemuž mohou konkurovat pouze rychlí závodníci Dylan Groenewegen (14), Sam Bennett (13), Julian Alaphilippe (12), Elia Viviani (11) a Pascal Ackermann (11). U závodníka, který není ani sprinterem, ani klasikářem, je to obdivuhodný a výjimečný úspěch. 

Spolehlivý vítěz

Roglič je letos velmi efektivní. Zatím objel deset závodů (67 závodních dní) a celkově vyhrál šest. Nepočítáme do tohoto výčtu jednotlivé etapy, pouze celkové hodnocení, to znamená konečné pořadí etapových závodů a jednorázové závody. Nezvítězil jen na Giro d´Italia (3.), slovinském šampionátu (4.) a na obou závodech Mistrovství světa (12. v časovce, silniční závod nedokončil). 

Je to nejspolehlivější závodník současnosti, na etapových závodech zcela nepochybně. Vyhrál první tři týdenní etapáky, do kterých nastoupil. Na Giru na vítězství nedosáhl, ale i tento výkon je obdivuhodný, protože dokázal dojet třetí i bez týmové podpory a ovlivněn nemocí. Po slovinském mistrovství dva měsíce nezávodil, jen se připravoval na Vueltu, kterou s přehledem vyhrál. 

Po neúspěšném světovém šampionátu se zdálo, že už je to od Rogliče letos všechno. Že už síly nezbývají, ale není to tak. V časovce patřil k favoritům, jenže se nedokázal na náročný test proti času dobře připravit a hlavně soustředit. Jakmile ho suverénní Rohan Dennis dostihl, snadno se ho dokázal udržet i jen díky vizuálnímu kontaktu.    

Špatné počasí v Yorkshiru mu náladu nezkazilo. Odjel do Itálie na prestižní podzimní klasiky a hned dvě vyhrál. Ve stoupání San Luca, v dojezdu závodu Giro dell´Emilia, ukázal excelentní formu. Prudká stoupání mu šla vždy, tentokrát zcela zničil ostatní velké favority Kolem Lombardie. Egan Bernal, Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali, Jakob Fuglsang, Michael Woods... Nikdo se ho nedokázal udržet a Roglič získal první klasické vítězství.  

Favoritem posledního monumentu

Doposud byl specialistou na etapové závody a časovky, o jednorázovky se nezajímal, ale závodit umí a skvěle načasovaným útokem vyhrál také Tre Valli Varesine. Roglič nemá tolik zkušeností jako jeho soupeři. Neprošel mládežnickou cyklistikou, kde se učí taktické dovednosti, které jsou v jednorázových závodech velmi důležité. Soustředil se radši na etapové závody, které jsou většinou mnohem více kontrolované a přehledné. Jenže to vypadá, že má cit a talent i na klasiky.

Sám zůstává skromný a při zemi, není zrovna výřečným typem závodníka, ale vždy připomene dobrou práci svého týmu: "Jsem šťastný, že jsem vyhrál a jak to dopadlo. Tým udělal skvělou práci  a kontroloval závod od začátku. A na konci jsem měl štěstí, protože jedna skupina favoritů špatně odbočila. Je to úžasné. Jak už jsem říkal na Giro dell´Emilia, užívám si to. Bylo by pěkné už odjet na dovolenou, ale ještě je před námi Lombardie. Uvidíme, jak to půjde. Jsem uvolněný a užívám si to. Uvidíme, co se bude dít." 

Roglič je hlavním favoritem Kolem Lombardie zejména kvůli své výkonnosti. Na Emilii zcela jasně prokázal vynikající formu. Může však udělat nějakou taktickou chybu. Na Tre Valli Varesine mu téměř všichni hlavní soupeři ujeli, nereagoval na útoky Valverdeho, Nibaliho a dalších a kdyby bylo vše zcela regulérní, nejspíš by nevyhrál. Jenže Lombardie bude delší a těžší závod. Výkonnost bude o dost důležitější než na Tre Valli Varesine. 

Roglič má minimum zkušeností s monumentálními klasikami, jel Milán - Sanremo v roce 2017 a dvakrát Lombardii v posledních dvou letech. Ardenám se vyhýbá, na jaře mívá jiné cíle. Není proto zcela jasné, jak si poradí s délkou závodu (243 km) v porovnání se zkušenějšími soupeři. Přesto je hlavním favoritem, protože je také rychlý a může vyhrát i ve spurtu skupiny vrchařů. A má silný tým, který dokáže spoustu kritických situací pohlídat. 

Vyhrát v jedné sezóně Grand Tour a monumentální klasiku je mimořádný a výjimečný úspěch. Naposledy to dokázal Danilo Di Luca v roce 2007, kdy vyhrál Giro a Lutych - Bastogne - Lutych, před ním to dokázal i Damiano Cunego v roce 2004, který vyhrál italské Giro a Kolem Lombardie. A to navíc ve věku 23 let. Letos se to může podařit komukoliv z celkových vítězů třítýdenních etapáků, všichni tři budou na startu - Richard Carapaz, Egan Bernal a Primož Roglič. (Carapaz nakonec na startu chybí - aktualizováno). Bernal a Roglič patří  k favoritům a jsou lídry svých týmů, Carapaz bude nejspíš pomáhat Alejandru Valverdemu. 

Slibný rok 2020 

Lombardií skončí veleúspěšná sezóna 2019, kterou dokončí jako světová jednička žebříčku UCI. Roglič ale teprve začíná. Rok 2020 by měl být velkou příležitostí uspět na mnoha závodech. Pro vrchaře a časovkáře, jakým je, to bude rok plný příležitostí. Jumbo - Visma posílí Tom Dumoulin, který podle svých slov míří na Tour de France, takže na Rogliče nejspíš zbude Giro, ale to by nemělo nijak zmenšit jeho motivaci. Po Tour de France se konají Olmypijské hry v Tokiu a Roglič by mohl uspět v silničním závodě i v časovce. A to samé platí i o Mistrovství světa ve Švýcarsku, které bude také pro vrchaře. 

Teoreticky by se mohl připravit na Giru, přes léto si odpočinout, objet Olympijské hry, obhajovat titul na Vueltě a sezónu zakončit na světovém šampionátu. Nebo Jumbo - Visma vyšle všechny své lídry Rogliče, Dumoulina a Stevena Kruijswijka na Tour de France ve snaze porazit tým Ineos? Jasněji bude po představení tratí všech Grand Tours.