Silniční sezóna 2019 zanedlouho odstartuje zaoceánskými šampionáty a od 10. ledna začíná ženská WorldTour závodem Tour Down Under. O pět dní později začnou na nejvyšší úrovni závodit i muži. 

Vacek a Evenepoel poprvé mezi profesionály 

Celý cyklistický svět je zvědavý na výkony neuvěřitelně talentovaného Belgičana Remca Evenepoela. Zvládne přestup do WorldTour přímo z kategorie juniorů? Ustojí tlak a dokáže rychle získat potřebné zkušenosti? Vyhraje závod už ve své první sezóně? 

Pro české fanoušky je další sezóna ještě o něco zajímavější, protože k profesionálům přestupuje i Karel Vacek, největší český talent od juniorských let Romana Kreuzigera. Evenepoel a Vacek zvolili odlišné cesty, zatímco Evenepoel šel rovnou do Deceuninck - QuickStep, Vacek jde tradiční cestou přes prestižní americký celek Hagens Berman - Axeon. Ale také on se chce brzo stát velkým šampiónem. 

Valverde poprvé na Ronde

Jarní klasiky jsou asi nejatraktivnější částí sezóny a nemusíme jim dělat reklamu, všechny velké jednorázovky jsou většinou mimořádně napínavé. Ale opravdu hodně jsme zvědaví na slibovaný debut Alejandra Valverdeho na Kolem Flander. Mistr světa chce opět sbírat vítězství a kromě kopcovitých klasik se vydá i na Ronde van Vlaanderen. Nebude favoritem, ale odváží se někdo podcenit španělského veterána? 

Dočká se Štybar velkého klasikářského vítězství? 

Zdeněk Štybar nyní opět válí v terénu, ale to hlavní přijde na jaře. Severské klasiky jsou nejdůležitějším cílem příští sezóny. Dvojnásobný český mistr bude opět patřit k favoritům a vzhledem k tomu, že z Deceuninck - QuickStep odešel Niki Terpstra a ani Philippe Gilbert nemládne, rok 2019 by mohl být pro Štybara velmi úspěšný. Stačí jedno jediné vítězství, ale nejlépe na monumentální klasice. Málokdo by si to zasloužil jako Zdeněk Štybar. 

Van der Poel a Van Aert proti sobě i na silnici 

Rivalita se přesouvá na silnici. Dva nejlepší cyklokrosaři světa se potkají na jednorázových závodech v Belgii. Wout van Aert se dočkal vytouženého angažmá ve WorldTour a bude hájit barvy týmu Jumbo - Visma. V terénu sice nezáří, ale pomalu se zlepšuje a je možné, že šetří síly a ladí formu až na klasiky. 

Mathieu van der Poel slavil úspěch na silnici už letos, vyhrál nizozemský titul a byl druhý na Mistrovství Evropy, ale na největší závody nemohl, protože nebyl v oficiálně profesionálním týmu. To se příští rok změní a Van der Poela poprvé uvidíme na Kolem Flander a Amstel Gold Race a dalších menších závodech. Bude vyhrávat i ve velké konkurenci silničních závodů? 

Kreuziger opět lídrem 

Roman Kreuziger po dvou letech v Mitchelton-Scott opět změnil tým a stěhuje se do celku Dimension Data. Jedním z důvodů této změny je možnost stát se opět lídrem. V Dimension Data bude mít volnost nejen na ardenských klasikách, ale i na Tour de France. Taková příležitost se neodmítá a snad uvidíme Romana Kreuzigera v popředí jednorázových i etapových závodů. 

Nabité Giro ďItalia

Mezi závody Grand Tour je každý rok velká rivalita. V souboji ročníků 2019 zatím vede italské Giro. Kromě trati, která byla veřejností přijata mnohem lépe než trasa Tour de France, míří na Giro spousta špičkových závodníků. Vrátí se Tom Dumoulin, Vincenzo Nibali a Simon Yates. Závod si vyzkouší Primož Roglič, Egan Bernal, dále Bauke Mollema, Miguel Angel Lopez, Mikel Landa, Alejandro Valverde, Ilnur Zakarin a další. 

Nejistota kolem týmu Sky

Na konci letošního roku oznámil titulární sponzor týmu Sky odchod z cyklistiky a nejbohatší stáj musí hledat náhradu. David Brailsford už začal shánět nového sponzora, ale těžko najde tak štědrého. Je proto možné, že Sky skončí úplně, nebo bude oslabeno. Každopádně to změní rozložení sil v profesionálním pelotonu. Na lídry Sky si ostatní celky brousí zuby. O osudu britského týmu by mělo být jasno do startu Tour de France. 

Vyrovná Chris Froome rekord Tour? 

Chris Froome už vyhrál vše, co si kdy přál, přesto by rád přidal jeden mimořádný úspěch. V příštím roce může vyrovnat rekord Jacquese Anquetila, Eddyho Merckxe, Bernarda Hinaulta a Miguela Induraina. Páté vítězství na Tour by ho vyneslo mezi legendy historie cyklistiky, mezi které sice patří už nyní, ale pět vítězství na Tour zní lépe, než čtyři. Bude velkým favoritem, Dumoulin, Nibali, Roglič, Simon Yates a další budou unavení z Gira, či vůbec nebudou na startu. Tuhle příležitost by si Froome neměl nechat ujít. 

Sagan opět favoritem Mistrovství světa

Peter Sagan je samozřejmě největším favoritem severských klasik a vydá se i na Lutych - Bastogne - Lutych, přesto nás nejvíc zajímá, zda získá čtvrtý světový titul. Vytvořil by tím nový rekord a po jednoleté pauze se vrátil do duhového dresu. V anglickém Yorkshiru bude favoritem, protože trať nebude profilově náročná a to Saganovi na šampionátech svědčí. 

Návrat Petra Vakoče

Asi nejdůležitější rok kariéry má před sebou Petr Vakoč. Český cyklista utrpěl vážná zranění při dopravní nehodě v Jihoafrické republice a celý rok 2018 nezávodil. Tým mu však dal novou šanci a Vakoč bude v příštím roce závodit. Není jisté, zda bude po komplikovaných zraněních a dlouhé léčbě schopný konkurovat nejlepším cyklistům, ale současný vývoj je pozitivní. Přejme mu všichni co nejrychlejší návrat do formy a další prestižní vítězství. 

Foto Sirotti