Nikola přerušila loňskou sezónu po červencovém mistrovství republiky, kde získala v časovce 3. a v závodě jednotlivců 1. místo a na závodě La Course by Le Tour de France dojela mezi naprostou světovou špičkou na skvělém 12. místě za vítěznou Annemiek Van Vleuten, letošní světovou šampiónkou. V závodě s dvěma mimořádně těžkými stoupáními, což je přesně parketa Nikoly, protože kopce jsou její doména!

Letošní sezónu začala - tato evropská šampiónka z loňského roku v U23 - v novém týmu, který pro ni nalezl mnohem více pochopení a jehož atmosféru si nesmírně pochvaluje, v závěru dubna a rozjížděla se pozvolna. Bylo potřeba vstřebat závodní zatížení, které jak známo se natrénovat nedá. Na samém konci května si připsala na konto první větší porci bodů (40) za 6. místo v La Classique Morbihan, který, jak jinak, končil v náročnějším cílovém stoupání.

Nikola v cíli Giro dell´Emila

Nikola v cíli Giro dell´Emilia

Další body se ale dostavily až v druhé polovině roku. Nejprve v srpnu 25 bodů za 9. místo Okolo Skotska, kde zároveň ovládla soutěž do 23 let. Dalších 15 přišlo v jednorázovce Grand Prix Plouay za 14. místo. V září si pak připsala celkem 36 bodů za umístění v etapách a celkové 10. místo v etapovém závodě Tour de l´Ardéche, tentokrát v dresu české reprezentace, za což svaz i reprezentační trenér zaslouží pochvalu.

Rozhodl říjen: 70 bodů za 3. místo z ženského Giro dell´Emilia, kdy sice šlo o rovinatý závod, ovšem s cílem do kopce! Pro Nikolu coby jezdkyni především pro těžké etapové závody či kopcovité jednorázovky hraje i skutečnost, že má i solidní časovku. A právě v posledním závodě 20. října při časovce Chrono de Nations dovršila 10 body konečný účet.

Pokud Nikolu nezradí zdraví, což platí obecně pro každého sportovce, měla by příští rok i nadále ve svých současných 22 letech výkonnostně růst. Sama se nechala slyšet, že olympiáda je její velký sen. Ovšem zatímco muže čeká v Tokiu mimořádně náročný závod z pohledu nastoupaných výškových metrů, ženám organizátoři – snad z vrozeného džentlmenství – ulevili, což se nelíbí aktuální světové jedničce Marianne Vos a ani Nikole to nejspíš nedělá velkou radost.

V každém případě moc držíme palce. Zatím to je naše jediná cyklistka, kerá je schopna se účinně měřit s absolutní světovou špičkou!