Thorwald Veneberg, ředitel nizozemské cyklistické federace (KNWU), řekl do médií, že myšlenka, se kterou přišel před časem manažer Jumbo-Visma Richard Plugge, organizovat národní mistrovství ve švýcarských Alpách je vážně zvažována. 

Byla by to šance pro nizozemské vrchaře, jakými jsou duo Jumbo-Visma Tom Dumoulin a Steven Kruijswijk, Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Wilco Kelderman a Sam Oomen (oba Team Sunweb) nebo třeba Wout Poels (Bahrain-McLaren).  

Bauke Mollema, Lombardie 2019

Stejně tak by to byla šance pro pravděpodobně nejlepší nizozemskou vrchařku v dámském pelotonu, Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott), aktuální mistryni světa, která dosud získala domácí titul jen jednou, když se konal v Kerkrede v nizozemském regionu Limburg v roce 2012.

Nejprve jsem se obrátil na Rakousko, kde se konalo mistrovství světa v Innsbrucku v roce 2018,“ řekl Veneberg. "Pak jsme také mluvili se švýcarskou federací, švýcarskými regiony a organizátory Tour de Suisse a oni se k tomuto návrhu staví kladně, vidí v tom i vlastní příležitost." 

Tom Dumoulin, Giro 2019

Veneberg připustil, že některé skupiny v nizozemské cyklistice nejsou tomuto návrhu zcela nakloněny: "Pro týmy bychom se snažili udržet co nejnižší náklady. Švýcarsko je drahá země. Uvědomujeme si také, že bychom nutili rodiče a kluby, které nepatří mezi elitu, aby tam cestovali, což by mohlo vést k tomu, že ne každý by se mohl zúčastnit nizozemských šampionátů pořádaných mimo Nizozemsko. Takže diskuse pokračuje.“ 

Spekuluje se, že pokud by se nizozemské mistrovství mělo konat ve Švýcarsku nebo v jiné hornatější zemi a pokud by se překonaly všechny překážky, které by se v této souvislosti objevily, pravděpodobně by se tak nestalo dříve než v roce 2022 nebo 2023. 

Wout Poels, Vuelta 2019

V loňském roce se stal nizozemským šampionem na silnici sprinter Deceuninck – Quick-Step Fabio Jakobsen (na titulní foto z Kolem Polska 2019), když se prosadil ze 43 členné skupiny, která přijela pohromadě do cíle.  

Od roku 2010 se stali mistry Nizozemska buď klasikáři: 3x Niki Terpstra a Pim Ligthard (oba aktuálně Total Direct Energie), Johnny Hoogerland (suspendovaný v roce 2016 ve 33 letech), Sebastian Langeveld (EF Pro Cycling), Ramon Sinkeldam (Groupama–FDJ) a v roce 2018 Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), případně sprinteři: v roce 2016 Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma).

Dylan Groenewegen, Tour 2019