Ben O'Connor (NTT) se po včerejším zklamání ani náhodou nevzdal a vydal se dlouhého úniku druhý den po sobě. Společně s ním do úniku vyrazilo dalších 18 jezdců, včetně specialisty na dlouhé úniky Thomase De Gendta (Lotto Soudal) a čtyř jezdců Movistaru. 

Podařilo se uniknout i Rubenu Guerreirovi (EF) a velmi důležitá byla absence Giovanniho Viscontiho (Vini Zabú - KTM). Guerreiro tak měl volnou cestu k prvním dvěma vrchařským prémiím 1. kategorie. Na Forcella Valbona získal 40 bodů a dostal se vedení o 10 bodů. Stejný počet bodů sebral i na druhé prémii Monte Bondone a zvýšil rozdíl na 50 bodů. 

Guerreiro se do boje o etapu nezapojil. O tu se utkali jiní. Závodit naplno se začalo až v cílovém výjezdu do Madonny di Campiglio. Thomas de Gendt se svým typickým způsobem postupného navyšování tempa snažil zbavit soupeřů, ale na zrychlení O'Connora reagovat nedokázal. Za Australanem se vytvořila skupina pronásledovatelů ve složení De Gendt, Hermann Pernsteiner (Bahrain - McLaren), Ilnur Zakarin (CCC) a Rohan Dennis (Ineos Grenadiers). 

O'Connor se postupně vzdaloval, za jeho zády se osamostatnil Rakušan Pernsteiner, ale vedoucího jezdce ohrozit nedokázal. Australan dojel s náskokem 31 sekund před Pernsteinerem, třetí skončil De Gendt a čtvrtý Zakarin. 

Na Almeidu nikdo neútočil

V hlavním poli se skoro vůbec nezávodilo. Celou etapu odtáhli jezdci týmu Deceuninck - Quick-Step. V cílovém stoupání dopředu najel Sunweb, ale žádné tvrdé nástupy jsme neviděli. Jai Hindley zkusil jeden nevýrazný útok, který pokryl sám Wilco Kelderman. Joao Almeida poslal na čelo skupiny Fausta Masnadu a zcela bez problémů udržel růžový trikot. Spurt skupiny favoritů vyhrál Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers), ale nic to neznamenalo, mezi favority žádné rozdíly nevznikly.

Almeida tedy před královskou 18. etapou s výjezdem na Stelvio vede o 17 sekund před Keldermanem. Mauro Vegni, ředitel Gira, po etapě potvrdil změnu trati 20. etapy s cílem v Sestriere. Závod se musí vyhnout Brianconu a francouzskému území kvůli nařízením namířeným proti šíření nákazy covid-19. Náhradní trasou je třikrát stoupání do Sestriere.