Pořadatelé Giro d´Italia už dlouho lákají slovenského cyklistu na start první Grand Tour sezóny, ale Sagan se zatím nikdy nezúčastnil. Je to obvyklý problém klasikářů, kteří směřují vrchol své formy na jarní klasiky a v květnu už bývají za zenitem formy, či příliš unavení. Navíc zkombinovat jarní klasiky, Giro a Tour de France je komplikované, bez většího odpočinku a postupného nabírání kondice na soustředěních je vše složitější. 

Sagan přesto možná na příští Giro dorazí, aniž by tím ohrozil své obvyklé největší cíle. Na Giro každý rok zamíří nějaká hvězda největší velikosti, často je to však podpořeno zvýšeným startovným. Je veřejným tajemstvím, že za účast na Giru dostali od pořadatelů zaplaceno Nairo Quintana, Tom Dumoulin a Chris Froome. Tak proč nemotivovat i Sagana? 

Start na Giru nevylučuje ani Ralph Denk, ředitel týmu BORA - hansgrohe. Jenže co to bude znamenat pro ostatní sprintery v týmu? Letošním lídrem Bory do hromadných dojezdů na Giru byl Pascal Ackermann. Vyhrál dvě etapy a bodovací soutěž. Startoval by i po boku Petra Sagana? 

V týmu navíc stále zůstává Sam Bennett, ačkoliv chce pryč, jenže v současné smlouvě má dodatek, který umožňuje týmu smlouvu prodloužit. Z tohoto závazku se chce Bennett dostat, ale zatím nedostal a možná bude muset v Boře zůstat. Pokud zůstane, nebude snadné dát všem třem sprinterům šanci na osobní uplatnění.  

Sagan se startu na Tour de France s největší pravděpodobností nevzdá. V takovém případě by mohl Giro opustit dřív, třeba už v polovině, podobně jako jiní sprinteři. Start příštího Gira bude v maďarské Budapešti, nedaleko slovenských hranic a je to tedy i velká příležitost pro slovenské fanoušky vidět Petra Sagana na velké akci.  

Start na Giru by znamenal velké změny v závodním kaledáři a přípravě. Doposud byl trojnásobný mistr světa zvyklý opakovat stále stejný program. Po jarních klasikách si odpočinul, odjel na vysokohorské soustředění do Spojených států, objel Kolem Kalifornie, vrátil se do Evropy, objel Kolem Švýcarska, slovenský šampionát a následoval start na Tour. Takto by musel vynechat oblíbenou Kalifornii (v Americe asi nebudou moc rádi) a možná i Švýcarsko.  

Sagan teoreticky může zvýšit závodní zatížení v první polovině roku, protože po Tour de France už moc velkých cílů mít nebude. Olympijské hry se pojedou na snad až příliš vrchařské trati, stejně tak i Mistrovství světa ve Švýcarsku. Ani na jedné trati není Sagan favoritem a trénovat cíleně na tyto závody je proto celkem zbytečné.  

Doposud jel Peter Sagan osm Tour de France a čtyři Vuelty. Na Tour de France sedmkrát vyhrál bodovací soutěž a je rekordmanem. Také vyhrál dvanáct etap. Na Vueltě vyhrál čtyři etapy.