Petr Vakoč byl před Strade Bianche ambiciózní. Na italský závod má dobré vzpomínky, jednou zde dojel pátý a mohl být lídrem sestavy Alpecin - Fenix, která do Itálie odjela bez nemocného Mathieu van der Poela. Bohužel se dnes oficiálně rozhodlo o zrušení sobotního závodu. 

Organizátor se snažil najít nějaké náhradní řešení, zda by třeba nešlo uzavřít finální část pro diváky a tím závod zachránit, ale bohužel se tak nestalo. Situace mě mrzí a teď ještě nevím, jaký bude mít vliv na budoucí závody a na svět profesionální cyklistiky a vlastně na svět jako takový. Doufám, že se to brzy uklidní a nejen my budeme moci pokračovat v našem povolání, hlásí Petr Vakoč z Itálie.

Ještě není jasné, zda závod zruší úplně, nebo jestli bude možné ho přesunout na červen, či září. To jsou termíny, které pořadatel navrhl, dodává Vakoč další informace o Strade Bianche.  

Zatímco některé týmy do Itálie vůbec neodjely a preventivně se ze závodu odhlásily, Alpecin - Fenix byl připraven. Dnes jsme objeli kvalitní trénink. Projeli jsme si většinu sobotního závodu, většinu trasy a na štěrkových úsecích jsme si trochu zazávodili. Máme tedy velice kvalitní trénink za sebou. Další dva dny ještě strávíme tady v Itálii. A na neděli máme plánovaný přesun na soustředění do Benicassimu.

Dostat se do Itálie přitom nebylo úplně snadné. Vakoč nemohl využít přímý let, ale musel cestovat přes Paříž. Cesta se o nějakých pět hodin protáhla, ale byl jsem rád, že jsem se do Itálie dostal. Po příletu nám všem měřili teplotu a kontrolovali, zda nemáme nějaké známky nachlazení. Ale jinak tu nejsou žádná zvláštní hygienická opatření. V týmu používáme dezinfekční gely od začátku sezóny a nepodáváme si ruce. 

Na zmíněné soustředění odjel i Mathieu van der Poel, který kvůli nemoci přišel o Omloop Het Nieuwsblad. Na soustředění budeme týden v kompletním složení. Pro mě by pak mělo následovat Grand Prix Denain. Zatím nemám informace, zd se závod pojede, ale situace ve Francii zatím vypadá dobře. Následuje Kolem Katalánska, takže doufejme, že tyto závody se uskuteční a nebudou už žádné další změny v kalendáři.