Klasikářská etapa vedoucí z okruhu Navarra do Bilbaa byla velmi těžká, dlouho se nemohl vytvořit únik, až v druhé polovině etapy uniklo 18 závodníků. Největší hvězdou v úniku byl Philippe Gilbert (Deceuninck - Quick-Step), ale byli zde i specialisté na úniky jako Valerio Conti (UAE Emirates) a Alex Aranburu (Caja Rural - Seguros RGA) a rychlí závodníci jako Nikias Arndt (Sunweb) a John Degenkolb (Trek - Segafredo). 

Na cyklisty v závěru závodu čekaly tři náročná stoupání. Ve stoupání Urruztimendi jel rychlé tempo Marco Marcato (UAE Emirates), který se snažil skupinu zmenšit pro Valeria Contiho. Ale to se moc nedělo, odpadlo jen pár cyklistů. V dalším stoupání El Vivero zaútočil Felix Großschartner (BORA - hansgrohe) a na vrcholu se k němu přidal Tsgabu Grmay (Mitchelton - Scott). 

Dvojice měla na kopci náskok 40 vteřin a 27 kilometrů do cíle. Jenomže bohužel pro ně skupina spolupracovala a zejména pracovali domestici Marco Marcato a Tim Declercq (Deceuninck - Quick-Step). Ti sjeli dvojici v úniku na začátku posledního stoupání Arraiz.

Ve velmi prudkém, dva kilometry dlouhém výjezdu zaútočil Philippe Gilbert a chvíli se ho drželi Aranburu a Fernando Barceló (Euskadi - Murias). I ty však nakonec utrhl a na vrcholu měl 20 sekund náskoku.

Dvojice za ním to ale ve sjezdu do Bilbaa nevzdala. Aranburu a Barceló spolupracovali velmi dobře a pořádně zdramatizovali dojezd. Kilometr před cílem měl Gilbert jen 7 sekund náskoku, ale soupeře za sebou udržel a dojel si pro už šesté etapové vítězství na Vueltě a desáté vítězství na všech Grand Tours v kariéře. 

Druhý skončil Aranburu a třetí Barceló. Další už měli větší ztrátu. José Joaquin Rojas (Movistar) projel cílem na čtvrtém místě a Nikias Arndt na pátém. 

Mezi favority na celkové pořadí se skoro nic nedělo. Miguel Angel Lopez (Astana) sice jednou ve stoupání Arraiz nastoupil, ale byl ihned dotažen Primožem Rogličem (Jumbo - Visma) a už se jen dojelo do Bilbaa. 

Roglič tak před důležitou etapou na Los Machucos vede s náskokem 1:52 před Alejandrem Valverdem (Movistar). Drží také vedení v bodovací soutěži, nejlepším mladým závodníkem je Miguel Angel Lopez a nejlepším vrchařem Angel Madrazo (Burgos - BH).