Vynucené opuštění slibně rozjeté Tour de France patří k nejemotivnějším okamžikům letošní sezóny. Thibaut Pinot v kopcích zářil, vyhrál etapu na Tourmalet, zdálo se, že se bude v posledních etapách v horách posouvat výše. Možná by byl jediným závodníkem, který mohl konkurovat Eganu Bernalovi v dlouhých výjezdech. Jenže záhadné zranění, které si způsobil kopnutím do řídítek o dva dny dříve, ho donutilo slézt z kola. 

Pro Pinota tím skončila celá sezóna. Zranění nebylo vážné, ale psychicky byl zlomený. Už nebyl důvod opět trénovat na zbylé závody. Veškerá motivace byla pryč. Chtěl skončit s cyklistikou, ale rychle si to rozmyslel. Nyní totiž může věřit v celkové vítězství na Tour, která je jeho největším cílem v dalším roce.  

Radost mu udělali pořadatelé Tour, trasa příštího ročníku je pro vrchaře a zvyšuje jeho šance: "Z prvního pohledu je to pro mě ideální trasa Tour. Můžu snít o tom, že se mi bude dařit ještě lépe než letos. Mám největší motivaci v životě připravit se na závod, víc než kdy dřív," říká Pinot a jasně dává najevo, co bude jeho hlavním cílem.

Chce kvůli Tour trochu změnit zvyky a závodní program na jaře. Závodit bude hlavně doma ve Francii. Poprvé v karéře vyzkouší Paříž - Nice, doposud dával přednost Tirrenu - Adriaticu. Poté se pokusí prorazit na ardenských klasikách, kterým se zatím vyhýbal: "Budu mít velmi odlišný začátek sezóny s Paříž - Nice a Ardenami, kterých jsem se nikdy nezúčastnil. Jsou to závody, které se mi líbí, naruší rutinu."

"Poté už budu mít tradiční program s Critérium du Dauphiné a Tour de France," cituje Pinota francouzský web Cyclingpro.net. Ačkoliv Tour je hlavním cílem sezóny, není jediným cílem. Pinot je také kvalitním klasikářem, loni vyhrál klasiky Kolem Lombardie a Milano - Torino a proto se chystá na Ardeny a důležité budou i Olympijské hry v Tokiu a Mistrovství světa ve Švýcarsku. 

Francouzi budou mít jeden z nejsilnějších týmů na olympijský závod i na světový šampionát. Lídrem by měl být Julian Alaphilippe, ale když na něj budou závody až příliš těžké, můžou zaskočit Pinot, Bardet, Gaudu a další ryzí vrchaři. "Čeká mě rušný a krásný rok. Nakonec moje dlouhá pauza od závodění může být k něčemu dobrá." 

Ano, před náročným rokem 2020, který nabízí tolik příležitostí pro vrchaře, může být dlouhý odpočinek prospěšný. Doufají v to i Francouzi, kteří by se rádi dočkali svého vítěze Tour de France. Příští rok to bude už 35 let od posledního francouzského triumfu.