Dříve zveřejněné etapy najdete v článcích Giro 2022 začne v Maďarsku a Na Giru bude šest rovinatých etap. K nim se včera přidaly klasikářské a středně horské etapy. A není jich málo, hned šest. 

7. etapa Diamante - Potenza

Mimořádně náročná bude sedmá etapa v horách Kalábrie a regionu Basilicata. Na 198 kilometrech závodníci nastoupají 4490 metrů, což je víc, než v mnoha typicky horských etapách. Rovinatý úsek je pouze na startu etapy, poté se bude neustále stoupat a klesat. Občas do strmých výjezdů, občas do mírnějších. Peloton vystoupá na Passo della Colla a následně na Monte Sirino, které v programu Gira chybělo už 23 let. Za Viggianem se Giro poprvé podívá na vrchol kopce Monte Scuro a posledním náročným stoupáním bude La Sellata s vrcholem 23 kilometry před cílem. Očekáváme spoustu útoků a etapa bude zásadní i pro celkové pořadí. 


8. etapa Neapol - Neapol 

Pouze 149 kilometrů měří následující etapa v okolí Neapole. Cyklisté budou kroužit na 19 kilometrů dlouhém okruhu mezi Bacoli a Monte di Procida. Okruh se pojede pětkrát, poté se peloton vrátí do Neapole. Závodění na krátkých okruzích bývá těžší než etapy z bodu A do bodu B a hromadný dojezd se očekávat nedá. Snad uvidíme mnoho útoků.


 10. etapa Pescara - Jesi 

Podle profilu a celkového převýšení se etapa nezdá být příliš těžká, ale pořadatelé ji zařadili do výběru náročných etap, tak na tom asi něco bude. Start je zcela rovinatý, ale v polovině 194 kilometry dlouhé etapy se začne stoupat. Očekávejte stěny v okolí Jesi. Kopce v Civitanova Alta, Sant’Ignazio di Montelupone, Recanati, Filottrano, Santa Maria Nova a Monsanu jsou hodně strmá a peloton nadělí. 


12. etapa Parma - Janov 

Ideální etapa pro dlouhý únik. 186 kilometrů dlouhý závod s převýšením 2840 metrů bude náročný, ale nejspíš nevhodný pro útoky vrchařů a favoritů na celkové pořadí. Ačkoliv stoupání Monte Becco je hodně těžké, nebude natolik selektivní, aby se skupina favoritů nesjela v závěrečných 22 kilometrech dohromady. 


14. etapa Santena - Turín 

153 kilometry dlouhá etapa s převýšením 3470 metrů bude pro celkové pořadí velmi důležitá. Závodníci si ani na chvíli nevydechnou. Čeká je totiž jedenáct náročných výjezdů na necelých třech okruzích. Závodníci dvakrát vyjedou na vrchol Supergy, stoupání známé z klasiky Milán - Turín. Druhé dlouhé stoupání Colle della Maddalena je o něco snazší, ale pojede se třikrát. Krátký a strmý výjezd na Santa Briggida se také pojede třikrát.


 19. etapa Marano Lagunare - Santuario di Castelmonte 

Giro stejně jako loni navštíví i Slovinsko. Primože Rogliče a Tadeje Pogačara to pravděpodobně nepřiláká, ale diváků zde bude určitě i tak dost. Ve Slovinsku se pojede nejtěžší část etapy se stoupáním na Kolovrat, což je kopec 1. kategorie, dlouhý 10 kilometrů s průměrným stoupáním 10 %. První polovina stoupání je těžší než ta druhá. Následuje dlouhý a mírný sjezd zpět do Itálie a závěrečný dojezd k Svatyni v Castelmonte.