Belgie

Bylo to hodně špatné. Už před šampionátem se v belgických médiích několikrát opakovalo, že jako nejsilnější celek na startu musejí být Belgičané aktivní a nechybět v žádném úniku. A přesně to se vůbec nepovedlo. Belgičané sice měli docela silný kolektiv, ale pouze doháněli ostatní závodníky a to zcela neúspěšně. Jet jako Deceuninck - Quick-Step na jarních klasikách se nedařilo. 

Nepřítomnost žádného Belgičana v prvním dlouhém úniku nebyla chybou, žádná silná země neměla vpředu své jezdce, problémy nastaly až na okruzích v Harrogate. Nejdříve přišla smůla v podobě pádu Philippa Gilberta. Zpět na kolo mu pomohl Remco Evenepoel, ale oba se při neúspěšném dojíždění pelotonu zničili a záhy odstoupili. Belgie tak přišla o jednoho lídra a zodpovědnost byla na Gregu Van Avermaetovi. 

Belgičané nereagovali na brzké útoky Stefana Künga, Madse Pedersena a především Gianniho Moscona. Rozhodně měli k Mosconovi, členovi silného italského výběru, poslat jednoho svého jezdce. Ale Tim Wellens a Dylan Teuns se schovávali. Na útok Mathieu van der Poela a Mattea Trentina už měl reagovat Van Avermaet, nebylo na co čekat. Olympijský vítěz se po závodě omlouval, že na následování Van der Poela neměl síly.  

Belgičanům v tu chvíli odjela šance na medaili. Yves Lampaert se snažil zorganizovat stíhání, donutil k práci Dylana Teunse, Olivera Naesena a Tima Wellense, ale nebylo to už k ničemu. Van Avermaet si dojel pro osmé místo a to je velké zklamání. 

Peter Sagan

Trojnásobný mistr světa po závodě přiznal, že se rozhodl nejet s Van der Poelem a Trentinem a věřil v hromadný dojezd. Bylo to chybné rozhodnutí, ale je sympatické, že se nijak nevymlouvá a přiznal taktickou chybu. Fyzicky byl silný, což dokázal útokem tři kilometry před cílem, díky kterému si dojel aspoň pro páté místo. Zdrženlivost se mu v minulých letech na světových šampionátech vždy vyplatila, ale tentokrát ne. Přesto je trochu zvláštní, že radši zůstal v pelotonu, když nastoupil největší favorit Van der Poel. Všichni favorité si měli Van der Poela hlídat. Nebylo to už moc daleko do cíle.

Sagan to má o něco těžší než lídři ze silných zemí. Byl na to v posledních okruzích sám, nikdo ze Slováků nebyl schopný ujet s Pedersenem a hlídat vývoj závodu. Sagan se musí spoléhat sám na sebe a rozhodl se tak, jak se rozhodl. Možná se mohl o něco pokusit dříve, když už bylo jasné, že peloton uprchlíky nedojíždí.  

Francie  

Už před startem se vědělo, že Julian Alaphilippe o titul nejspíš nepojede. Po dlouhé jarní a letní sezóně je velmi unavený a na závodech v Kanadě bylo zřejmé, že únavu nepřekonal. Nepomohl ani docela dlouhý odpočinek po Tour de France a lehký závodní program. Přesto Thomas Voeckler, trenér francouzského národního týmu, trval na jediném lídrovi v osobě Juliana Alaphilippa. Kromě Alaphilippa nemají Francouzi moc z čeho vybírat, ale byli velmi pasivní a nevymysleli žádný plán B. Alaphilippe věděl, že na to nemá, přesto se jelo dál na něj a nic se nezměnilo. 23. místo Tonyho Gallopina je pro tak silnou zemi propadák, ale ještě horší byla úplná pasivita. 

Další lídři mnoha zemí

Tolik favoritů a tak málo toho předvedli. Alejandro Valverde zmrzl ještě před vjezdem do Harrogate a radši rychle vzdal. Alexej Lucenko měl předvést velký výkon, ale ani jemu podmínky nevyhovovaly a také brzo zabalil. Na Michaela Matthewse jela celá Austrálie, ale k ničemu to nebylo, neměl svůj den. Neviditelní byli Ben Swift a Bob Jungels a vlastně i Zdeněk Štybar. Jednoduše vzato, spousta lídrů si vybrala v krutém závodě v severní Anglii špatný den. 

Yorkshire 

Pořadatelé za to samozřejmě nijak nemohou, ale deštivý týden nebyl pro jejich kraj tou nejlepší reklamou. Yorkshire se měl předvést světu v nejlepším světle, televizní záběry měly ukazovat krásnou krajinu a památky, ale místo toho jsme viděli hodně vody a spoustu problémů. V hlavním nedělním závodě nemohly létat helikoptéry, takže televizní diváci neviděli atraktivity Yorkshiru. Následně muselo letadlo televizní produkce dočerpat palivo a několik okruhů v Harrogate snímaly jen stacionární kamery, takže jsme neviděli vlastně nic. A přitom hned v pondělí začalo svítit slunce...  

Ale špatná byla mnohdy i organizace. Pořadatelé chtěli startovat v různých městech a nájezdy před cílovými okruhy byly příliš dlouhé. Například juniorky objely pouze jediný okruh v Harrogate a byly tak ochuzeny o větší diváckou kulisu a typickou atmosféru světového šampionátu. Málo okruhů objely i ostatní kategorie, s výjimkou mužů. Prostě to nějak nebylo ono.