Únik a souboj o etapu

Dnes odjelo 14 lidí, pouze Alpecin-Fenix zde měl dva cyklisty. Nejblíže vedoucímu muži průběžného pořadí Simonu Yatesovi byl Matteo Fabbro (Bora-hansgrohe), který na něj ztrácel před etapou něco málo přes 14 minut, takže velké nebezpečí nepředstavoval. V úniku však chyběla Astana, takže hybaj na čelo a pracovat.

35 km před cílem, kdy měl únik k dobru 2,5 minuty, se tady začalo závodit o etapu. Nejaktivnější byl Ruben Guerreiro (EF Pro Cycling). Opakovaně nastupoval, jakmile se najelo do kopce. Jediný, kdo mu dokázal okamžitě a trvale sekundovat byl drobný (167 cm) italský cyklista v dresu Bory, kterého jsme letos mohli sledovat i při Czech Tour. A byl to také on, kdo nakonec převezl i Guerreira a statečně směřoval k cílovému kopci.

Fuglsangova labutí píseň

Mezitím z pelotonu nastoupil Jakob Fuglsang a společně s Thomasem z Groupama-FDJ a Holmesem z Lotto-Soudal získal až minutový náskok.

Za Fabbrem se vyselektovala skupina z původního úniku ve složení Guerreiro, Van der Poel, Samitier (Movistar), Tusveld (Sunweb) a Visconti (Vini). V jednu chvíli už už Fabbra měli, jenže přišla další stojka a opět se jim vzdálil.

V cílovém stoupání, které si dnes dali cyklisté na 25 km okruhu celkem čtyřikrát, vypadal 25 letý Matteo, že se dočká jednoho z největších úspěchů své dosavadní kariéry. Dosud se totiž dočkal pouze jedinkrát na nepříliš významném závodě.

Jak na poslední chvíli přijít o slávu

Na stíhací pětku ovšem zezadu přiletěla hlavní skupina se všemi favority, která předtím rychle zlikvidovala náskok Fuglsangovy mini skupiny, přičemž samotný Fuglsang následně ztratil dalších 30 sekund na lídry průběžného pořadí.

Než ale stačila pohltit všechny uprchlíky, nastoupil Guerreiro s Van der Poelem a bohužel pro Fabbra mu rychle doletěli na záda. Van der Poel se vůbec nezdržoval, nástupem mu vzal jakoukoli chuť zkusit vzdorovat a mimořádně vyčerpán slavil triumf. Fabbro nakonec podlehl i Guerreirovi.

Pak už o 10 vteřin později dorazili všichni favorité, z nichž byl dnes nejlepší Wilco Kelderman. Dojíždělo se do kopce, takže mezi favority vznikly vteřinové rozdíly, ovšem první čtyřka Yates (Mitchelton), Majka (Bora), Thomas (Ineos) i Vlasov (Astana) dojela pospolu vteřinu za Keldermanem.

Bora-hansgrohe drží Ackermannem oranžový dres nejlepšího v bodovací soutěži, Majkou druhé místo v průběžném pořadí (třetí zprava) a hrdinu dnešní etapy Mattea Fabbra (třetí zleva).

Před zítřejší časovkou

Bodovací soutěž i nadále vede Ackermann (Bora), mladíky Vlasov, vrchaře Carretero (Movistar), kterému už zelený dres nikdo při zítřejší časovce nevezme, a v týmech přeskočil Sunweb (dnes opět bodovali Kelderman, Oomen a Hindley) Astanu (Aranburu, Vlasov a Fuglsang) rozdílem 19 vteřin.

Zítra tedy čeká poslední dějství v podobě rovinaté časovky na 10 km. Simon Yates má před Majkou náskok 19, před Thomasem 39, Vlasovem 49 a Keldermanem 57 sekund. Boj jak o celkové pořadí, tak o pódium je stále otevřený.