Nová Vuelta navazuje na tradici předchozích ročníků, zásadním rysem je převaha kopcovitých etap nad rovinatými etapami. Boj o celkové pořadí zakončí horská, ale velmi krátká etapa.

Začíná se nezvykle individuální časovkou na osm kilometrů v Málaze. V minulosti se začínalo časovkou družstev, letos to bude krátký a rovinatý chronometr. Už druhý den se dojíždí na vrcholu stoupání Alto de la Mesa. Je to kopec pouze třetí kategorie, ale lídr závodu se téměř určitě změní.

První velký dojezd je na programu v etapě čtvrté. Dojezd na Alfacar je zařazen do 1. kategorie a končí ve výšce 1435 metrů nad mořem. První dojezd na kopci mimořádné kategorie (ESP), je na programu v 9. etapě. Stoupání La Covatilla je velmi dlouhé a strmé, s vrcholem ve výšce 1960 metrů nad mořem.

13. etapa končí na Alto de la Camperona, což je vrchol 1. kategorie. Následuje další horský dojezd na Alto Les Praeres. Poté velmi těžký dojezd na Lagos de la Covadonga, tedy stoupání mimořádné kategorie. 15. etapa bude hodně těžká, protože cílovému výjezdu předcházejí dvě stoupání 1. kategorie.

Druhá časovka závodu se pojede jako 16. etapa. Nebude nijak těžká, spíše rovinatá a měří 32,7 kilometru. Dohromady se na Vueltě pojede 40,7 kilometru individuálních časovek. Je tedy potvrzeno, že žádná Grand Tour letos není časovkářům nakloněna. 

17. etapa končí v Balcón de Bizkaia na kopci Monte Oiz, kopci 1. kategorie. Následuje rovinatá 18. etapa a poté dvě rozhodující horské etapy. Nejdříve dojezd v Andoře, na kopci Coll de la Rabassa, kde cyklisté překonají hranici dvou tisíc metrů nad mořem. Etapa měří 157 kilometrů, ale vše se soustředí jen na cílový výjezd, protože zbytek etapy je rovinatý.

To nejlepší čekáme předposlední den závodu. 20. etapa měří pouze 105,8 kilometru, ale cyklisté překonají šest vrchařských prémií! Z toho jsou čtyři 1. kategorie, jedna 2. kategorie a jedna 3. kategorie. Celkem 3890 metrů převýšení. To vše na pouhých 105,8 km!

Vuelta skončí kroužením po Madridu a pravděpodobně hromadným dojezdem. Profily všech etap si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

loading...

Foto La Vuelta