Majka s Mühlbergrem jsou zatím jediné ohlášené odchody z německého Bora-hansgrohe. Na konci roku odejde i Oscar Gatto, ale ten do cyklistického důchodu. Naopak přijde jednak pět mladých kluků z klubových nebo kontinentálních týmů, ale hlavně dvě významné posily: Wilco Kelderman (Sunweb) a Nils Politt (Israel). Politt letos nic moc, ale Kelderman se aktuálně jeví jako hlavní favorit na zisk Gira! Společně s Buchmannem, Kämnou a Fabbrem docela síla na etapáky a do kopců.

Rafal Majka, Giro 2020

Do UAE ještě před Majkou podepsal Matteo Trentin (CCC). Tým opustí Jasper Philipsen, který přejde do Alpecin-Fenix, a Tom Bohli posílí Cofidis. Pro UAE tato zatímní proměna znamená určitě posílení kvality.

Alpecin-Fenix zatím nenahlásil žádné odchody, zato čtyři posily ano. Jde výhradně o Belgičany a kromě Philipsena si vyzobávají to nejlepší z belgických ProTour celků: z Circus-Wanty Gobert přijde Xandro Meurisse, ze Sport Vlaanderen-Baloise Edward Planckaert a z Bingoal-Wallonie Bruxelles Lionel Taminiaux. Uvidíme, zda se do týmu prosadí Lubomír Petruš, který tu od září působí jako stážista.

Jasper Philipsen

Už před Mühlbergerem podepsal do Movistaru Ivan García Cortina (Bahrain). Tým opustí Jürgen Roelandts, který věší bicykl na hřebík, a Carlos Betancur, o jehož dalším působení zatím není jasno.

Tom Bohli není jedinou známou změnou u Cofidisu. Do AG2R odchází Damien Touzé, podepsány jsou už ale čtyři posily: kromě Bohliho také Ruben Fernández, který ještě loni jezdil v Movistaru, dále Szymon Sajnok (CCC) a Rémy Rochas (Nippo).

Gregor Mühlberger, Ronde van Vlaanderen 2020

CCC se samozřejmě rozpadá. Z 28 členného kádru má už 13 lidí jasno o své budoucnosti minimálně v příštím roce. Ani Josef Černý, ani Jan Hirt však mezi nimi dosud oficiálně nejsou. Fausto Masnada už aktivně závodí za Deceuninck-Quick Step, Trentin jde tedy do UAE a Sajnok do Cofidisu, Serge Pauwels končí, Van Averamet, Michael Schär a Van Hoecke jdou do AG2R Citroën, Alessandro De Marchi a Patrick Bevin do Israele a Nathan Van Hooydonck do Jumbo-Visma. Nejnověji oznámili své nové angažmá Kamil Malecki, odcházející do Lotto Soudal, Attila Valter do Groupama-FDJ a Ilnur Zakarin, který končí v první divizi a vrací se minimálně administrativně domů do Ruska do Gazpromu.

Ilnur Zakarin, Giro 2020

O jedny z nejlepších borců přijde ProTour francouzský Nippo-Delko One Provence. Hned tři borci postupují o level výš: vedle Rémy Rochase odcházejícího do Cofidisu je to Romain Combaud, který posílí Sunweb, a Hideto Nakane mířící do sestavy EF Pro Cycling.

Výše jsme zmínili, že Israel Start-Up Nation opouští Politt, ale jak už jsme informovali dříve, přichází šest zkušených borců: Chris Froome (Ineos), Daryl Impey (Mitchelton), Michael Woods (EF), Alessandro De Marchi a Patrick Bevin (CCC) a Carl Fredrik Hagen (Lotto). A s nimi dva australští mladíci z kontinentálních týmů: Sebastian Berwick (St George) a Taj Jones (ACA). Logicky tedy budou muset odejít ještě další cyklisté. Jasno už je o tom, že Rory Sutherland jde do důchodu a Matteo Badilatti do Groupama-FDJ.

Matteo Badilatti, Giro del Piemonte 2020

Badilatti a Valter jsou tedy dvě významnější posily pro francouzský Groupama-FDJ, s nimi přeřazují do prvního týmu ze svého development celku dva mladíky. Zatím tým jistě opustí Marc Sarreau, který jde do AG2R Citroën.

AG2R La Mondiale patří mezi týmy, kde se dějí nejpřevratnější změny. Jednak přibírá nového hlavního sponzora automobilku Citroën a jednak jak známo odchází sice Romain Bardet do Sunwebu a Pierre Latour a Alexandre Geniez do Total Direct Energie, ovšem podepsáno na další sezónu už mají devět borců: s Avermaetem, Schärem a Van Hoeckem  (CCC), Sarreuaem (FDJ) a Touzém (Cofidis) přichází také Bob Jungels (Deceuninck), Lilian Calmejane (Total), Stan Dewulf (Lotto) a letošní stážista Anthony Jullien.

Japonec Nakane je zatím jedinou ohlášenou posilou EF Pro Cycling. Odchodů je známých o dost víc: Tanel Kangert do Mitcheltonu, Michael Woods do Israele, Daniel Martínez do Ineos, Luis Villalobos neznámo kam a nejnověji Kristoffer Halvorsen domů do Norska do ProTour Uno-X.

Kristoffer Halvorsen, Tour Down Under 2020

I v ženských týmech se leccos děje. Nejzajímavější je nejspíš fakt, že nově staví ženský tým i Jumbo-Visma a jeho největší hvězdou bude Marianne Vos, která sem přejde z CCC-Liv.

Marianne Vos, Mistrovství světa Itálie 2020