Favorité na celkové pořadí svedli vyrovnanější bitvu, než jsme před startem 33,7 kilometru dlouhé časovky předvídali. Primož Roglič (Jumbo - Visma) začal poměrně zvolna a v prvních kilometrech dokonce ztrácel několik sekund na Hugha Carthyho (EF). Ale správně si rozložil síly a v druhé polovině se před Brita dostal. 

Roglič, stejně jako ostatní favorité časovky, měnil po stoupáním Mirador de Ézaro časovkářský speciál za lehčí silniční kolo a výměna v depu proběhla bez zaváhání. Hladkou výměnu měl i Carthy, také díky oboustranným pedálům Speedplay. Jiní se s výměnou trochu trápili, Alejandru Valverdemu (Movistar) trvalo poměrně dlouhou dobu než nacvakl pravý kufr do pedálu a Enric Mas (Movistar) dokonce zvolil nečekanou strategii, měnil kolo až za vyhrazeným depem a vzal si silniční stroj ze střechy doprovodného auta. Není však jisté, zda to nebylo proti pravidlům.   

Roglič v cílovém stoupání nasadil dobré tempo, neopakoval se scénář z 19. září tohoto roku, kdy favorizovaný Roglič nebyl v předpolední etapě Tour de France ve své kůži a přišel o celkové vítězství. Tentokrát jel soustředěně a dobře i do cílového stoupání. Pásku protnul o vteřinu dřív než velmi zklamaný Will Barta (CCC). Američan předvedl skvělou jízdu a byl blízko svému prvnímu profesionálnímu vítězství. Barta nemá smlouvu na příští rok  avítězství v etapě na Vueltě by mu mohlo hodně pomoci, o to je zklamání větší. 

Ale důležitější byly rozdíly mezi lídry na celkové pořadí. Hugh Carthy podal velmi dobrý výkon, přesto ztratil 25 sekund. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) ztrácel v silném větru už na rovině a v cíli byl o 49 sekund horší než Roglič.

V boji o celkové vítězství zůstávají tři závodníci, protože Daniel Martin (ISN) za Slovincem zaostal o 1:17 a Enric Mas dokonce o 1:43. 

„Skvělý závod. Už je to dlouho, co se mi podařilo vyhrát další časovku. Je to opravdu pěkný den. Cítil jsem se silný, překvapivě silný. Myslel jsem, že budu trpět víc, ale jel jsem dobře. Lidé očekávali, že dnes získám čas, ale na startu jsou si všichni rovni. Časovka není moc legrace, ale naštěstí jsem měl dobré nohy," byl spokojený vítěz už čtyř etap v letošním ročníku Vuelty. 

Roglič nemá velký náskok

Rozdíly v celkovém pořadí stále nejsou vůbec velké. Carapaz před časovkou vedl o 10 sekund, takže po ní ztrácí 39 sekund. Hugh Carthy udržel třetí příčku a výrazně se přiblížil ke Carapazovi, ale první místo se mu vzdálilo. Pět etap před koncem ztrácí 47 sekund. Dan Martin zaostává o 1:42 a Enric Mas má už daleko k pódiovému umístění, na páté příčce má odstup 3:23. Nadále vede soutěž do 25 let, před druhým Aleksanderm Vlasovem (Astana) má náskok 5:25. 

Mezi prvními třemi je to stále hodně napínavé, ale horských etap už moc nebude, pouze dvě a to jen jedna je opavdu hodně náročná a s dojezdem na kopci. Primož Roglič je opět o něco blíž obhajobě vítězství na Vueltě. „Je lepší být vpředu o 39 sekund, než 39 sekund ztrácet,“ dodal Roglič svým typickým způsobem. „Musíme se nyní soustředit a pokračovat v boji.“