Elkov Kasper se dnes postavil na start závodu Okolo Slovenska UCI 2.1, který je letošním posledním etapovým závodem.

Hned první den byl závod rozdělen do dvou částí, kdy se nejprve jela 106 km dlouhá etapa v okolí Žiliny, a poté přišla na řadu odpolední časovka v Žilině na rovinaté trati o délce 7,1 km.

Dopolední etapa začal únikem pěti jezdců, z nichž čtyři ale spadli a bylo rychle po úniku. Takže přišel na řadu druhý, tentokrát v něm bylo sedm cyklistů. Na 50. km měli k dobru 2 minuty.

Na 68. km, kdy peloton začal stahovat náskok uprchlíků, došlo k pádu, který postihl i Jana Bártu a rozdělil peloton na dvě skupiny. Jan Bárta však zvládl dostat se zpět do hlavní skupiny

Patnáct kilometrů před cílem zůstali na čele už pouze Němec Rapp z Hrinkow a Slovinec Per z Adria Mobil, za nimiž ale pracoval tým Deceuninck - Quick Step a postupně jejich náskok likvidoval. Deset kilometrů před cílem bylo vše podle předpokladů pohromadě a směřovalo se k hromadnému spurtu. 

Dopolední etapa byla hodně rychlá a celý den to kontroloval Quick Step. Bylo také hodně pádů, které se nám naštěstí takřka vyhnuly. Závěr etapy byl o tom, kdo najede nejlépe do poslední zatáčky, kde jsme se snažili být s Dominikem co nejvíce vepředu, ale úplně na čelní pozice se nám nepodařilo dostat,“ popsal závěr první etapy Adam Ťoupalík, který dokončil na 6. místě, a první desítku uzavřel Dominik Neuman (oba na titulním snímku)

Odpoledne závod pokračoval časovkou. Samotná trať byla poměrně jednotvárná, ale jelo se alespoň po široké cestě s novým asfaltem. Na něm dominoval Němec Steimle z Deceuninck – Quick Step, který trať proletěl v čase 7:55 (53,8 km/hod.). Nejrychlejšími z Elkov Kasper byl Jakub Otruba na 12. a Jan Bárta na 14. místě.

Do druhého dne vstoupí Jakub Otruba na 10. místě průběžného pořadí (+0:18), 12. je Jan Bárta (+0:19) a 20. Michael Kukrle (+0:26).

Lubomír Petruš v dresu Alpecin-Fenix dokončil stejně jako všichni závodníci Elkov-Kasper první etapu v hlavní skupině. Časovku zajel jako 90. ze 123 cyklistů, kteří se postavili na start, a nejhorší z českých závodníků. Připsal si ztrátu 1:02 min.

Zítra čeká na cyklisty nejtěžší etapa o délce 206 km s deseti vrchařskými prémiemi.