Richard Carapaz je vítěz Gira, druhý z Vuelty a třetí z Tour, kde v roce 2021 byli lepší jen Pogačar a Vingegaard. Je také olympijský vítěz. A tím výčet jeho úspěchů nekončí. V sezonách 2020 až 2022 patřil do první dvacítky světového žebříčku. Tu letošní, do níž nastoupil po přestupu z Ineos Grenadiers v novém týmu EF Education-Easy Post, chce ale hodit za hlavu.

Zaznamenal totiž pouze dvě nepříliš významná vítězství: stal se ekvádorským šampionem a vyhrál horský Mercan'Tour Classic Alpes-Maritimes (1.1). K tomu přidal čtyři 2. místa a několik umístění do desítky. V přípravných týdenních etapácích se mu příliš nedařilo a Tour de France, což byl jeho hlavní sezonní cíl, musel opustit hned po pádu v první etapě.

1021419190.jpg

Podle šéfa týmu Jonathana Vaughterse bylo příčinou to, že z roku 2022 vyšel velmi unavený a trvalo mu měsíce, než se zotavil. Navíc si nechal vyndat krční mandle a měl také řadu pádů.

Nadějný byl ale závěr sezony, v němž v pěti z tradičních podzimních italských jednorázovek, kterých se zúčastnil, neskončil hůř než osmý, z toho dvakrát bral 2. místo (Giro della Toscana 1.1 a Tre Valli Varesine 1.Pro). A nejprestižnější Lombardii dokončil na 8. místě.

Tour by měla být jeho hlavním cílem i v následující sezoně, jak vyplynulo z jeho rozhovoru pro Global Cycling Network, který se uskutečnil v rámci přípravného kempu.

1059012575.jpg

"Začnu znovu od nuly. Musím zapomenout na minulou sezonu. A když se dostanu do dobré formy, mohu se ucházet na Tour de France o dobré umístění. To je můj cíl,“ řekl Carapaz. „V týmu, kde se cítím velmi dobře a dostávám skvělé příležitosti, je řada jezdců, jako třeba Neilson Powless a Andrey Amador, ale i Jonas Rutsch či Stefan Bissegger, kteří mají velmi dobrou výkonnost a mohou mi na Tour pomoci.“

Jonathan Vaughters k tomu ale dodává: „Teprve forma a výsledky v menších etapových závodech určí, jakou podporu dostane, jaké cíle si s ním stanovíme a zda se může na Tour úspěšně postavit Tadeji (Pogačarovi) a Jonasovi (Vingegaardovi).“ Přitom naznačil, že značný důraz může být položen na ardenské klasiky.

1079966312.jpg

Závodní plán ještě nebyl přesně stanoven, ale podle Carapaze začne sezonu pravděpodobně při mistrovství Ekvádoru a pak by mohl jet po třech letech pauzy obnovený Tour Colombia (2.1).

"Richie je na tom o dost lépe, než byl loni touto dobou na kempu," řekl Vaughters GCN. „Vidím cyklistu, který se chce znovu ukázat. Je mnohem ostřejší než loni. Má značné sebevědomí a já doufám, že oprávněně. Budeme to ale muset vidět v akci, abychom se rozhodli jet Tour na celkové pořadí. Nejsme tým, který se bude honit za pořadím kolem osmého místa. To není naše ambice. Naším cílem v roce 2024 je vyhrávat závody, ne získávat body."