Pouhých deset sekund dělí prvního a druhého muže celkového pořadí na začátku třetího týdne španělské Vuelty. Richard Carapaz a Primož Roglič se přetahují o červený dres lídra a do boje o vítězství a pódium patří také Hugh Carthy, Dan Martin a Enric Mas.   

O vítězi letošní Vuelty možná rozhodne už úterní etapa, časovka na 33,7 kilometru s 1,8 kilometru dlouhých výjezdem na Mirador de Ézaro (14 % v průměru). Po časovce je totiž na programu už jen jedna opravdu horská etapa. 17. etapa končí na vrcholu stoupání Alto de la Covatilla a může toho ještě dost změnit, protože cílový výjezd měří 11,7 kilometru a v průměru má 6,9 %, ale s úseky přes 10 %.

Poslední týden Vuelty tedy není ani zdaleka tak těžký jako v případě Giro d´Italia. Většina velkých kopců už se jela a největší rozdíly v celkové klasifikaci by měla vytvořit individuální časovka. 

Roglič papírově nejlepším časovkářem 

Při pohled na jména v první pětce průběžného pořadí není o favoritovi pochyb. Primož Roglič patří k nejlepším časovkářům světa. Zejména na etapových závodech. Slovinský cyklista vyhrál v životě už jedenáct časovek na profesionální úrovni. Carapaz, Carthy, Martin a Mas dohromady ani jednu (Roglič má celkově víc vítězství než tito čtyři dohromady - 45 vs. 40).     

Na Angliru musel sklonit před Carthym, Carapazem a Masem, ale ve skutečnosti patřil k vítězům etapy, protože v nejnebezpečnější den závodu ztratil pouze 10 sekund na svého největšího rivala. Zásadně mu pomohl Sepp Kuss: "Na sprintera to byl až moc těžký kopec," vtipkoval Roglič, lídr bodovací soutěže, v cíli etapy. "Neměl jsem nejlepší den, ale nakonec nemůžu být nespokojený. Mám stále dobrou pozici v celkovém pořadí. Samozřejmě bych radši čas získal, ale prostě to je tak, jak to je. Tým byl opět velmi silný, všichni jsou na tom výborně. Je mi líto Seppa, protože mohl etapu vyhrát. Ale děkuji mu za pomoc v posledních kilometrech. Bez něj bych ztratil mnohem víc času. Teď se musíme soustředit na časovku." 

Grischa Niermann, sportovní ředitel Jumbo - Visma je před časovkou docela sebevědomý: "Těšíme se na úterní časovku. Je celkem dlouhá a rovinatá s kopcem na závěr. Primožovi by měla vyhovovat, ale hodnotit situaci budeme až po závodě." 

Carapazovi dochází příležitosti 

Richard Carapaz zůstává největším soupeřem Primože Rogliče. Ekvádorský cyklista nepatří mezi rozené časovkáře, ale snaží se s chronometrem bojovat. Loni na Giro d´Italia prohrál s Primožem Rogličem o 1:55 na 35 kilometrech. To mu moc naděje nedodává. Sice se s Rogličem chce poprat, ale sám tuší, že o červený dres nejspíš přijde. Na Angliru bylo na jeho tváři poznat, že s výsledkem není spokojený. I když je stále velmi diplomatický: "Je to pro nás dobré, půjdu do časovky s myšlenkou udržet vedení. Jsem rád, že opět obléknu červený dres. Je to dobré pro mě, můj tým a všechno o co se snažíme." 

Carapaz si na Angliru uvědomil, že už moc příležitostí nemá. Pokud nezazáří v časovce, bude muset vše vsadit na 17. etapu a dojezd na Covatillu. Ale pokud ztratí přes minutu a půl, nejspíš nebude co řešit. 

Ani Carthy, Martin a Mas nemohou od časovky moc očekávat 

Hugh Carthy předvedl úžasný výkon v dojezdu na Angliru a v celkovém pořadí ztrácí pouze 32 sekundy a červený dres má na dosah. Kdyby mu v cestě nestála časovka. Vysoký Brit není v časovce špatný, ale ani moc dobrý. Na poloviční časovce v loňském ročníku Kolem Romandie ztratil na Rogliče 1:06. Na Giru byl osmý se ztrátou 1:30 na Rogliče. Teď má větší motivaci, lepší formu a zdá se být velmi čerstvý. Přesto by ztráta do půl minuty byla úspěchem. Zázraky očekávat nemůže. 

Dan Martin ztrácí po dvou týdnech závodu pouze 35 sekund a ve 34 letech by se mohl dočkat pódia na třítýdenním závodě, svého prvního umístění v první trojce na Grand Tours. V patnácti třítýdenních závodech skončil nejlépe šestý na Tour de France 2017. I když je skvělým klasikářem a vrchařem, na pódiu Grand Tour se nikdy nedostal také kvůli slabé časovce. Štíhlý Ir se pere se svým speciálem na časovku a vlastně nikdy dobrou časovku nezajel. Očekáváme, že ztratí i na Hugha Carthyho a Richarda Carapaze.

Enric Mas má po 12 etapách největší ztrátu z první pětice a to už docela výraznou. Na Carapaze ztrácí 1:50. Ale má také naději, že se díky časovce a posledním těžkým etapám prosadí na madridské pódium. Mas zajel na poslední Tour de France velmi dobrou časovku. Ztratil sice 2:45 na Tadeje Pogačara, ale mladý Slovinec byl toho dne výjimečný. Na Rogliče ztratil jen 49 sekund. 

Mas stále věří, že se mu může podařit celou Vueltu vyhrát: "Doufám, že budu co nejvíc spát. Projedeme si časovku a pokusíme se získat dobrou představu o trase, uděláme maximum pro to, abychom pokračovali v boji o letošní Vueltu. Jak dlouhý plochý úsek, tak i konečné stoupání na Ézaro budou hodně důležité.“

Startovní časy první desítky celkového pořadí:
16:18 Mikel Nieve (Mitchelton - Scott)
16:20 Aleksandr Vlasov (Astana)
16:22 Alejandro Valverde (Movistar)
16:24 Felix Großschartner (BORA - hansgrohe)
16:26 Wout Poels (Bahrain McLaren)
16:28 Enric Mas (Movistar)
16.30 Daniel Martin (Israel Start-Up Nation)
16:32 Hugh Carthy (EF)
16:34 Primož Roglič (Jumbo - Visma)
16:36 Richard Carapaz (INEOS Grenadiers)