Van der Poel na startu

Do startovní listiny přibyl na poslední možnou chvíli Mathieu Van der Poel, který úžasným sólem v sobotní poslední etapě ovládl celý BinckBank Tour.

Únik dne

Trvalo 7 km, než se vytvořil únik dne. Nejznámějším z devítky cyklistů byl Michael Schar (CCC), který se v podobné roli předvedl i na Tour de France. Nejvíc se ze skupiny snažil krajan Gino Mader (NTT), tak na něj Švýcar, který se posléze na čele osamostatnil, počkal a pokračovali pospolu. Byl to ale nakonec přeci jen Schar, kdo zůstal v úniku nejdéle.

Na sjíždění uprchlíků se zpočátku nejvíce podílely týmy Deceuninck-Quick Step a Ineos. Věřily Alaphilippovi a Kwiatkowskému.

110 km před cílem spadl Van Avermaet (CCC) a ze závodu odstoupil. S ním ale i jeden z papírových favoritů Adam Yates (Mitchelton). O 20 km dál spadli další z okruhu potencionálních lídrů Valgren (NTT) a Caruso (Bahrain).

Schar byl dojet 37 km před cílem v jednom z četných stoupání.

Chystá se finále

Tempa se ujal Sunweb. Pro Hirschiho. Všichni horcí favorité si už bedlivě hlídali samé čelo závodu. Borce Sunwebu vystřídal Devenyns (Deceuninck) na zadním kole s Alaphilippem. Došlo k redukci hlavní skupiny, ale stále v ní bylo kolem 60 lidí.

Začalo se nastupovat. Nejprve Albasini (Mitchelton), pod vrcholem Col de Forges ho přejel Sánchez (Astana) a za ním i Costa (UAE). Mechanické problémy musel řešit Cosnefroy (AG2R). Vedoucí duo si dorazil Alaphilippe a to samozřejmě nebylo přijatelné, takže vše bylo rychle pohromadě. Toho využil Wellens a už se pořádně závodilo.

20 km do cíle a včele stále kolem padesátky závodníků. Devenyns byl na špici nesmrtelný.

Rozhodující akce

Rozuzlení načal Cote de La Roche 14 km před cílem. První atakoval Alaphilippe, který se vyvezl za Dumoulinem, jenž jel takové tempo pro Rogliče, že toho vepředu moc nezbylo. Kontroval Hirschi a oba si dojel Roglič. Jako poslední s k nim přidal Pogačar.

Ve sjezdu si je dokázal dojet ještě Kwiatkowski. Marně se o totéž snažil Woods.

V posledním stoupání se pokusil rozhodnout Hirschi. Stačil mu Alaphilippe. Oba Slovinci sice zaostali, ale dokázali se do špice vrátit. Na rozdíl od Kwiatkowského.

Za nimi se snažila početnější skupinka s většinou dalších favoritů, z níž pro mechanické potíže vypadl Geschke (CCC).

Z ní si nastoupil Mohorič a podařilo se mu v cílové rovině dojet taktizující čtveřici. Pokusil se hned atakovat, ale ostatní se nenechali zaskočit.

Alaphilippe si hodně věřil. Vybočil ale tak, že Hirschi musel přestat spurtovat. Alaphilippe zvedl ruce pěkných pár metrů před páskou a to byla chyba. Roglič bojoval až do konce a vyplatilo se!

O 14 vteřin později dorazila jedenáctka dalších super favoritů vedená Van der Poelem.

Primož Roglič:

"Je to neuvěřitelné, bylo to tak těsné. Prostě jsem nepřestal věřit a bojoval až do posledních metrů, vlastně do posledních centimetrů. Jsem velmi šťastný, že se mi podařilo vyhrát. Jsem hrdý na celý tým. Tom (Dumoulin) byl ke konci opravdu hodně dobrý. Ale nejen on, všichni kluci odvedli opravdu super práci, byl jsem neustále chráněn. Je to neuvěřitelný pocit. Bylo to pro mě opravdu dlouhé období, tři měsíce daleko od domova. Jsem prostě super, super šťastný. Bylo mým přáním vyhrát nějakou velkou klasiku a jsem velmi šťastný, že se mi to podařilo!"

Češi

Petr Vakoč dojel 39. (+1:18), Jan Hirt 49. (+1:55), Roman Kreuziger nedokončil.