Poslední závod letošní zvláštní sezóny vyhraje Primož Roglič (Jumbo - Visma) a vrátí se na pozici světové jedničky. V předposlední etapě Vuelty s cílem na vrcholu stoupání La Covatilla dokázal ubránit červený dres před útočícím Richardem Carapazem (Ineos Grenadiers). Ekvádorský cyklista najel na svého soupeře 21 sekundu a snížil odstup na 24 sekundy. V závěrečné etapě do Madridu se ale už nic měnit nebude a Roglič si připíše druhý triumf na Vueltě v řadě.  

Carapaz čekal příliš dlouho

Před etapou někteří lídři tvrdili, že nemají co ztratit a budou útočit, například Hugh Carthy (EF) a Enric Mas (Movistar), ale k žádným dlouhým únikům nedošlo. V průběhu etapy na Rogliče nikdo neútočil. Vše si Hugh Carthy a Richard Carapaz nechali až na poslední 4 kilometry cílového výjezdu La Covatilla. 

Nejdříve to zkusil Hugh Carthy, na kterého okamžitě zareagoval Carapaz, ale udrželi se také Roglič a Mas, pouze Dan Martin (ISN) odpadl. Carthy zaútočil ještě jednou, ale opět bez většího efektu. Nástup Richarda Carapaze byl mnohem údernější, ale do cíle zbývaly pouze 3 kilometry. 

Roglič se rozhodl jet vlastní tempo a po celodenním úniku na něj počkal Lennard Hofstede (Jumbo - Visma) a v mírnější části stoupání svému lídrovi pomohl. Carapaz si vytvořil náskok přes 25 sekund, ale dál se nedostal. 

Rogličovi nastoupil a ujel také Carthy, ale to Slovince nerozhodilo, pokračoval vlastním tempem navíc mu překvapivě pomáhal tým Movistar. Enric Mas se snažil najet čas na Dana Martina a posunout se na čtvrté místo konečného pořadí, proto na něj počkal Marc Soler a zároveň pomáhal Rogličovi. Avšak i bez pomoci Movistaru by Roglič o dres nepřišel, Carapazův útok přišel pozdě. 

Loňský vítěz bojoval vší silou, ale nestačilo to. Cílem projel 21 sekund před Rogličem, který už za páskou začal slavit. Byl si jistý vítězstvím.      

Rogliče zachránily cílové bonusy 

Celkový rozdíl po 17 etapách mezi prvním a druhým mužem Vuelty je pouze 24 sekund. O vítězství ve velmi horském ročníku nerozhodly kopce, ve kterých Roglič nebyl nejlepší, ale náskok z časovky a zejména bonusové sekundy v cíli etap. Roglič jich posbíral 48, zatímco Carapaz 16 a Carthy jen 10. 

Carthy obsadí třetí místo a poprvé se postaví na pódium třítýdenního závodu. Britský cyklista ztrácí 47 sekund. Čtvrté místo uhájil Dan Martin s odstupem 2:43 a páté Enric Mas. Španělský cyklista si odveze bílý dres pro nejlepšího závodníka do 25 let. Primož Roglič je suverénním vítězem bodovací soutěže. Podruhé v kariéře, zelený dres získal i loni. Guillaume Martin (Cofidis) vyhrál soutěž o nejlepšího vrchaře. 

Gaudu vybojoval druhé vítězství 

Souboj o poslední horskou etapu letošní sezóny byl trochu vedlejší, ale neméně zajímavý. Do dlouhého úniku se vydalo hned 33 jezdců. Rozdíl mezi skupinou a pelotonem nebyl velký, nejdřív v hlavním poli pracoval tým Jumbo - Visma a po nich Movistar. Španělé do pozdního úniku vyslali Marca Solera, který si dojel do přední skupiny, ale utratil všechny síly a na etapu neútočil.

Ještě před cílovým výjezdem ze skupiny unikli Ion Izagirre (Astana), Gino Mäder (NTT) a Mark Donovan (Sunweb). Tito tři vjeli do cílového stoupání první. Izagirre opakovaně útočil a zbavil se Donovana i Mädera, ale to mu nebylo nic platné, protože 4,3 kilometru před cílem se kolem něj prohnal David Gaudu (Groupama - FDJ).  

Francouz neměl konkurenci a dojel si pro druhé etapové vítězství v letošním ročníku. 28 sekund ztratil Mäder a 1:05 Izagirre s Davidem de la Cruzem (UAE Emirates). Gaudu může být spokojený i s celkovým pořadím, protože díky úniku a vítězství se posunul na průběžné osmé místo. De La Cruz skončí sedmý.